Zagreb dodijelio sredstva za udžbenike općini s proračunom od 22 milijuna kuna

besplatni udžbenici, škole u hrvatskoj
Pixabay
Općina Veliko Trgovišće dobila je 298 tisuća kuna za nabavu udžbenika za tri lokalne škole iako nema financijskih problema 

Mnogo gradova i općina iz godine u godinu izdvaja sredstva iz proračuna kako bi učenici osnovnih i srednjih škola dobili besplatne udžbenike. Jedan od najistaknutijih zagovornika ove prakse je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je ove godine dodijelio 726 tisuća kuna za nabavu udžbenika u pet općina.

Iako je jasno zašto za ‘besplatne’ udžbenike apliciraju općine koje imaju pomalo klimavo financijsko stanje, ovoga puta sredstva je zatražila i jedna općina koja stoji i više nego dobro. Naime, Gradu Zagrebu javila se općina Veliko Trgovišće koja je u travnju pokrenula inicijativu za dobivanje statusa grada, a ima proračun od 22 milijuna kuna.

Zagreb je u Veliko Trgovišće uputio čak 298 tisuća kuna za nabavu udžbenika za tri lokalne škole, piše tportal, pitajući se koliko je korektno obećati stanovnicima udžbenike pa onda nabavljati sredstva u drugim gradovima. Na upit tportala o cijeloj situaciji, nezavisni načelnik Robert Greblički nekoliko je puta ponovio da još uvijek ne zna jesu li sredstva odobrena.

Općina je dobila informaciju da bi mogla ostvariti financijsku pomoć pa su poslali zamolbu, rekao je Greblički, i to navodno na inicijativu samih škola. Na upit o mogućoj vezi između dodjele sredstava i njegovog poznanstva s Bandićem, Greblički je rekao “kako si oni nisu tako dobri”.

Financijsku pomoć za nabavu udžbenika dobili su i Gunja, Drenovci, Vrbnja i Vrbovec.