U Osijeku počinje provedba građanskog odgoja i obrazovanja

učenici, škole u hrvatskoj, građanski odgoj
Pixabay
U projektu sudjeluju učenici viših razreda u pet osnovnih škola te Centru za odgoju i obrazovanje “Ivan Štark”

U ponedjeljak, 15. listopada na području Osijeka u šest obrazovnih ustanova počinje se provoditi projekt “Osijek to GOO – Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavna aktivnost”, najavila je u utorak na konferenciji za novinare osječka dogradonačelnica Žana Gamoš.

Kako je istaknula Gamoš, projekt provodi grad Osijek u suradnji s partnerima – Nansen dijalog centrom, Volonterskim centrom iz Osijeka te udrugama “Breza” i “Dokkica” u pet osnovnih škola, a šesta obrazovna ustanova koja sudjeluje u projektu je Centar za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark” koji pohađaju djeca s teškoćama u razvoju.

Po njezinim riječima, u projektu sudjeluju učenici petih i šestih razreda, a u Centru za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark” učenici sedmih i osmih razreda.

Kako je objasnila voditeljica programa u osječkome Volonterskom centru Nikoleta Poljak, edukaciju za provedbu te izvannastavne aktivnosti prošlo je 20 nastavnika iz 11 osnovnih škola, a obuhvaćala je teme važne za aktivno sudjelovanje mladih Osječana i šire zajednice u društvenom životu. Dodala je kako je namjera taj projekt provoditi i iduće godine te da se ove školske godine u šest ustanova koje su projektu za pohađanje građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti kroz sat tjedne nastave prijavilo stotinjak učenika.

Na pitanje novinara zašto je edukacija provedena u 11 obrazovnih ustanova, a u projektu je njih šest, Gamoš je odgovorila kako je riječ o prvoj godini provedbe GOO-a. “To je pilot-projekt u kojem ćemo najkvalitetnije rezultate dobiti ako se ta izvannastavna aktivnost provodi u pet do šest škola”, dodala je.

Ostale škole koje su sudjelovale u edukaciji primjenjivat će stečeno znanje kroz sat razredne nastave ili kroz druge predmete u kojima ga mogu iskoristiti, rekla je Gamoš.