Zbog depopulacije zatvoreno 68 mjesnih škola u zadnjih deset godina

osnovne škole, obrazovanje, škola
Pixabay
Broj osnovnih škola raste samo u gradovima, dok u malim sredinama ima sve manje djece školske dobi

U proteklih deset godina u Hrvatskoj je 68 osnovnih škola prestalo s radom. Kontinuirana depopulacija dovela je do gašenja sve više škola u malim sredinama, piše Jutarnji.

Pred točno jedno desetljeće u Hrvatskoj je radilo 1240 područnih škola. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazali su da je prošle školske godine taj broj bio mnogo niži – 1172. U pitanju su uglavnom male mjesne škole u kojima su aktivni samo niži razredi. Neke škole imaju i kombinirana odjeljenja, gdje učenici uzrasta od prvog do četvrtog razreda zajedno slušaju nastavu.

Najviše područnih škola izgubile su Primorsko-goranska županija (12), Splitsko-dalmatinska županija (10) i Ličko-senjska županija (6). U Karlovačkoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji u deset godina ugasilo se po pet škola.

Škole rade i s jednim učenikom

U Primorsko-goranskoj županiji prošle se godine zatvorila područna škola Mošćenice nakon što je broj učenika pao samo na jednog. Nešto dalje, u Brseču, jedini preostali učenik tamošnje područne škole najesen se seli u školu u Mošćeničkoj Dragi, tako da i Brseč očekuje ista sudbina.

Edita Stilin, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije, izjavila je da se odluka o zatvaranju škola u pravilu prepušta ravnateljima. Oni, pak, nastoje održati škole na životu što je duže moguće, čak i u slučajevima kad imaju samo jednog učenika.

I dok se u Primorsko-goranskoj županiji očekuje blagi porast broja upisa ove školske godine, u Slavoniji se sve više djece ispisuje iz područnih škola. U većini slučajeva iseljavaju se cijele obitelji pa manja naseljena mjesta ostaju bez stanovnika školske dobi. Roditelji čija djeca pohađaju kombinirana odjeljenja ponekad se odlučuju upisati dijete u udaljeniju školu gdje su uvjeti pohađanja nastave bolji.

Broj osnovnih škola porastao je jedino u gradovima, gdje je u proteklih deset godina sagrađeno 29 novih škola. Manje sredine, nažalost, mogu očekivati jedino konstantni pad.