U 117 škola u Hrvatskoj nije upisan nijedan učenik prvog razreda

škole u Hrvatskoj, škole
Pixabay
Samo u Varaždinskoj županiji i Gradu Zagrebu su sve postojeće škole upisale nove učenike u prvi razred. Uz 117 škola koje ove godine neće imati prvašića, osam škola u potpunosti prestaje s radom

Iseljavanje mladih i nezaustavljiv pad broja rođenih ostavili su traga i na hrvatskim školama. Naime, novu školsku godinu koja počinje u ponedjeljak neće dočekati čak osam škola u Hrvatskoj.

Šest škola zatvara se jer uopće nemaju učenika, a preostale dvije preselit će učenike u novoizgrađenu školu. Riječ je o podružnim školama pri Osnovnoj školi Poreč, Područnoj školi Veli Maj i Područnoj školi Nova Vas, čiji će učenici nastavu pohađati u novoj Osnovnoj školi Finida u Poreču. Indexu je ovu vijest potvrdilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Još poraznija je informacija da čak 117 škola u Hrvatskoj u predstojeću školsku godinu nije upisalo nijednog novog učenika. Prvašića nema u 113 područnih škola i četiri matične škole i to u većini županija; samo u Varaždinskoj županiji i Gradu Zagrebu su sve postojeće škole upisale nove učenike u prvi razred.

U preostalih 19 županija prošle školske godine djelovalo je 1136 područnih škola. Kako su rekli iz Ministarstva, kad se uzme u obzir broj škola u kojima nema novih učenika, ispostavlja se da u gotovo 10 posto škola u tim županijama ove godine neće biti prvašića. “Najveći postotak područnih škola u kojima neće biti učenika u I. razredu je u Šibensko-kninskoj županiji (20 %), Vukovarsko-srijemskoj (19,44 %) te Ličko-senjskoj županiji (18,18 %). Kako se radi o privremenim podatcima, moguće su i promjene”, rekli su iz Ministarstva za Index.

Škole u kojima se neće održavati nastava prvih razreda svejedno će nastaviti s radom, i to održavanjem nastave za učenike od drugog do četvrtog razreda.