Potpisan projekt suradnje mladih znanstvenika s hrvatskim istraživačima u dijaspori vrijedan 45 milijuna kuna

blaženka divjak, ministrica obrazovanja, ministarstvo obrazovanja
Flickr / EU2017EE
Projekt suradnje mladih znanstvenika s priznatim hrvatskim istraživačima u dijaspori vrijedan 45 milijuna kuna potpisan je svečano 13. studenog u Zagrebu.

Tijekom sljedećih pet i pol godina kroz 19 projekata bit će zaposleno 38 doktoranada i poslijedoktoranada, za koje će Hrvatska zaklada za znanost krajem godine raspisati javne natječaje.

Projektom se potiče zapošljavanje znanstvenika u ranoj fazi razvoja karijere i njihovo umrežavanje sa znanstvenicima u dijaspori, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Time ćemo znatno povećati kapacitete znanstvenih istraživanja u Hrvatskoj i razvijati izvrsnosti osobito u STEM području, kazala je i dodala da su protekle godine deset puta ubrzali povlačenje sredstava za znanost.

Najveći udio od 85 posto su bespovratna sredstva Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskoga socijalnog fonda, a dio od 15 posto iz državnog proračuna.

Predsjednik Upravnoga odbora Hrvatske zaklade za znanost akademik Dario Vretenar rekao je da su dosadašnja iskustva na suradnji u kojoj mladi znanstvenici razvijaju karijeru doma s međunarodnim okruženjem.

Hrvatska ima brojnu znanstvenu dijasporu, koja je osobito porasla zadnjih 20 godina, u koju je Hrvatska mnogo uložila, i ovo ja način da ostvari prijenos znanja u Hrvatsku što će potaknuti i nova ulaganja u zemlju, kazao je akademik Vretenar.

Ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić precizirao je da su preko Agencije za znanost do sada potpisana 244 ugovora u visini od 1,71 milijardu kuna.

Mlada znanstvenica s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Marina Matošec rekla je da ima vrlo pozitivna iskustva s takvim projektom.

Naš tim razvio je pozitivnu atmosferu i ostvario zapažene rezultate istraživanja. U vodećim časopisima objavili više od 30 znanstvenih radova. Da nije bilo ovoga projekta ja bih vrlo vjerojatno otišla vani i tamo ostala, kazala je mlada znanstvenica Ivana Matošić.

Projekt suradnje s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori podupirat će istraživanja koja su konkurentna na međunarodnoj razini, koja stvaraju nove vrijednosti u hrvatskom gospodarstvu, koji pomažu razvoju istraživačke infrastrukture u Hrvatskoj i zapošljavanje mladih znanstvenika te njihovog umrežavanja sa znanstvenicima u dijaspori. (Hina)