Po tri srebrne i brončane medalje hrvatskih učenika na Prirodoslovnoj olimpijadi u Botswani

dug, Karlovac, kalkulator, račun, obrazovanje
Foto. Pexels
Po tri srebrne i brončane medalje osvojili su hrvatski učenici na upravo završenoj 15. međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi, koja se od 2. do 11. prosinca održavala u glavnom gradu Botswane.

Zagrebački Prirodoslovno-matematički fakultet priopćio je u ponedjeljak da su srebrne medalje osvojili Grgur Premec, Olga Jerković Perić i Mia Crnogaj iz zagrebačke XV. gimnazije, a Dorijan Lendvaj (XV. gimnazija, OŠ Popovača), Bartol Bučan (splitske III. gimnazija, OŠ Bol) i Matej Vojvodić (zagrebačka Gimnazija Lucijana Vranjanina, OŠ Vladimir Deščak, Novaki) osvojili su brončane medalje.

Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih (International Junior Science Olympiad – IJSO) međunarodno je natjecanje učenika do 15 godina u znanju iz prirodoslovnih predmeta (biologije, kemije i fizike).

Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je oko 250 učenika iz 44 zemlje širom svijeta.

Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih traje deset dana. Učenici su prvi natjecateljski dan rješavali test s trideset zadataka višestrukog izbora, drugi dan teorijske zadatke, a treći dan su imali eksperiment koji su rješavali kao tročlani timovi natjecatelja.

Tijekom slobodnih dana, učenici su imali prilike upoznati Botswanu i družiti se s vršnjacima iz cijelog svijeta.

Učenike su na olimpijadu vodili Andreja Lucić, Tajana Preočanin i Krešo Zadro, svi djelatnici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja organizirao izbor, pripreme i sudjelovanje na olimpijadi, stoji u priopćenju. (Hina)