Natječaj za nabavu 13.000 računala poništen mjesec dana prije početka školske godine

računala, informatika, javna nabava
Pixabay
Prema planu Ministarstva znanosti i obrazovanja, nova informatička oprema trebala je biti dostavljena u više od 400 škola do lipnja ove godine. Natječaj nije ni raspisan do kraja lipnja, a ubrzo je i poništen jer je jedini ponuđač tražio preveliku cijenu

Nova školska godina se bliži, a 430 hrvatskih škola u kojima će informatika biti obavezan predmet još uvijek nije dobilo novu informatičku opremu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavilo je da će se učionice opremati u dva vala. U prvom valu, provedenom 2017. godine, oko 200 škola iz proračuna je dobilo gotovo 11 milijuna kuna za novu opremu. Drugi val, za kojeg su osigurana sredstva u iznosu od 26 milijuna kuna, još uvijek nije proveden iako školska godina 2018./2019. počinje za mjesec dana, piše srednja.hr.

Za razliku od prvog vala za kojeg su sredstva povučena direktno iz državnog proračuna, za drugi val prvo je raspisan natječaj javne nabave. Iako je 13.000 novih računala trebalo biti dostavljeno u škole između veljače i lipnja ove godine, javna nabava otvorena je tek 26. lipnja i potom poništena mjesec dana kasnije.

Na upit portala srednja.hr o raspisivanju novog natječaja, iz Ministarstva su odgovorili da će oprema biti nabavljena na vrijeme. Prvi natječaj poništen je 26. srpnja jer se u međuvremenu javio samo jedan ponuđač, Vipnet, koji je tražio preveliku cijenu i ponudio neprihvatljivo dugi rok isporuke. Kako tvrde iz Ministarstva, prioritetnih 218 škola već je opremljeno u prvom valu, a i preostalih 430 škola dobit će nova računala do početka školske godine. Kako planiraju provesti natječaj, odabrati ponuđača i organizirati dostavu opreme u nekoliko tjedana, nisu pobliže pojasnili.

Osim same informatičke opreme, upitan je i status novih udžbenika iz informatike. Postojeći udžbenici nisu usklađeni s novim kurikulumom obaveznog predmeta, a novi još uvijek prolaze postupak recenzije.