Milijarda kuna iz EU fondova za reformu strukovnog obrazovanja, škole postaju centri kompetentnosti

reforma obrazovanja, strukovne škole, eu fondovi
Pixabay

Oko 25 strukovnih škola koje postanu regionalni centri kompetentnosti dobit će novu opremu i veće smještajne kapacitete za učenike

Četrdeset jedna strukovna škola u RH konkurira za status regionalnih centara kompetentnosti te za financiranje iz EU fondova u ukupnom iznosu od milijardu kuna.

Javni poziv osnivačima za kandidiranje strukovnih škola za imenovanje regionalnim centrima kompetentnosti proglašen je u sklopu reforme strukovnog obrazovanja. Prijavljene su 42 škole, a prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja, samo jedna nije zadovoljila propisane uvjete.

Po jednu ili nekoliko kandidatura podnijeli su Grad Zagreb te sve hrvatske županije osim Virovitičko-podravske županije i Ličko-senjske županije. Najviše prijava, njih deset, izvršeno je u sektoru elektrotehnike. U području poljoprivrede prijavljeno je devet kandidatura, a u turizmu i ugostiteljstvu osam, jednak broj kao i u zdravstvu. Sedam kandidatura prijavljeno je u području strojarstva.

Priprema učenika za radni svijet

One strukovne škole koje postanu centri kompetentnosti dobit će novu opremu i smještajne kapacitete. Učenicima će biti omogućeno više konkretne prakse kako bi se što bolje pripremili za ulazak na tržište rada, a učiteljima će biti osigurana edukacija.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da će u budućim centrima kompetentnosti učenici moći raditi u uvjetima kakve će kasnije imati na radnome mjestu, piše Nacional.

Slijedi postupak ocjenjivanja razvojnih planova svih kandidiranih škola koje su zadovoljile uvjete propisane Javnim pozivom. Očekuje se da će oko 25 škola biti imenovano centrima kompetentnosti sredinom srpnja.