Kako je Slavonski Brod prvoga dana srušio povijesnu reformu

blaženka divjak, ministrica obrazovanja, ministarstvo obrazovanja
Flickr / EU2017EE

Da, onaj koji se do lipnja držao knjige kao pijan plota, jer je u školi zaposlen preko lokalne političke veze, u rujnu postaje majstor neizrečenoga, maher u poticanju dječje razigranosti.

Krenula je. Nakon četvrt stoljeća konačno reforma u školstvu, konačno Škola za život! Školske torbe bit će lakše do 30 posto od prijašnjih, a žedni dječji mozgovi ostat će napokon daleko od besmislene faktografije.

Učit će ih se kako razmišljati “out of the box”.

Cool ideje za dostojnu sadašnjost

Na informatici neće više “bubati” formule kako u QBasicu napraviti kružnicu, već će programirati i učiti o sigurnosti na internetu.
Konačno!

Zbogom beskrajni slušni testovi u kojima nakon treće skladbe svaka zvuči isto. Na satovima glazbenoga djeca će stvarati vlastitu glazbu.
Konačno!

Mrtva priroda i jesen u mom gradu? Možda ponekad. Na likovnom će se suvremenim digitalnim alatima stvarati animacije.

Kažem: 21. stoljeće, dobro nam došlo u obrazovni sustav!

Tužna priča iz Slavonskoga Broda

U isti obrazovni sustav u kojem je prvoga dana nastave maleni prvašić s posebnim potrebama u Slavonskom Brodu ronio suze. Jer nema asistenta pa nema ni nastave za njega. Pa nema ni temeljnog ustavnog prava na obrazovanje. A i kad dobije asistenta, taj će sretnik istovremeno pomagati trojici učenika. Baš će im se posvetiti, nema što!

Stručnjaci izvan ovog projekta zatražili su odgodu uvođenja Škole za život. Čak 3000 učitelja je to podržalo, nazvavši postojeću verziju “ementaler reformom”.

Iz GOOD inicijative ističu da je ministrica Divjak više vremena utrošila na PR, nego na edukaciju onih koji će sve to iznijeti. Svi prigovaraju zbog premalo edukacija za ovu reformu. Sve se manje-više svelo na famozni Loomen. A nastavnicima je poručeno: od ove godine budite kreativni, apstraktni i sugestivni.

Ta-da!

Da, onaj koji se do lipnja držao knjige kao pijan plota, jer je u školi zaposlen preko lokalne političke veze, u rujnu postaje majstor neizrečenoga, maher u poticanju dječje razigranosti.

Davanje prednosti tabletima nauštrb olovkama još je jedan idiotizam u nizu. Nitko nije zagovornik potpunog odsustva modernih alata, ali zar ćemo djeci svjesno gušiti motoričke sposobnosti, a istovremeno ih poticati da upisuju strukovne škole kako bismo spasili čitav državni sustav od kolapsa?

HNS-ove igrice

Previše je tu kompromisa u kojima krajnji ustupak čine oni koji bi od čitave priče trebali profitirati.

I sve to da bi se napravio politički kompromis.

Škola za život je projekt za davanje smisla sudjelovanju HNS-a u HDZ-ovoj koaliciji. Da nije ove reforme, svi bi “narodnjake” nazvali formom bez sadržaja, klijentelističkom strankom s potporom na razini statističke pogreške. Ovako će ih zvati samo – pogreškom.

F. M.