Hrvatskom vlada groznica upisa u srednje škole

upisi
pixabay
Najveće zanimanje vlada za gimnazijske programe, a neke škole su zbog velikog broja prijavljenih odlučile uvesti prijamni ispit

Oko 50.000 učenika i njihovih roditelja sa zanimanjem i uzbuđenjem prati rang-ljestvice prijava za srednje škole, a kao i svake godine, najveće zanimanje vlada za gimnazijske programe.

“Do jučer ujutro stiglo je čak 1819 prijava, čak 200 više nego lani. A škola može primiti 245 učenika. Naša je škola posljednjih godina jako popularna među učenicima, a veliko zanimanje vlada za dvojezični program, gdje je dosad 195 prijava, a ima 26 mjesta. Što se tiče dvojezičnog programa, naši su se nastavnici u sklopu Erasmus programa usavršavali u Velikoj Britaniji i očito je da se dobar glas širi među učenicima”, poručio je ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu Zlatko Stić.

Ova škola ne provodi prijamni ispit već samo testiranje poznavanja engleskog jezika za dvojezičnu nastavu, dok Gimnazija Tituša Brezovačkog u Zagrebu ove godine zbog broja prijavljenih učenika prvi put uvodi prijamni ispit.

Raste interes za STEM područje

U nekim se srednjim školama bilježi rast zanimanja za STEM područje.

Ravnateljica Gimnazije Franje Petrića u Zadru Blanka Pedišić je rekla kako je posljednjih godina zanimanje za prirodoslovno-matematički program značajno poraslo, a smatra kako su u tome veliku ulogu odigrali mediji i javnost te da dio učenika već sad razmišljao tome kako će zahvaljujući STEM području lakše naći posao vani.

“Dosad se prijavilo 500 učenika, a naša škola ima mjesta za njih 84, i to 42 za dva razreda opće gimnazije i 42 za dva prirodoslovno-matematičke gimnazije”, dodala je Blanka Pedišić.

Veliko zanimanje vlada i za Gimnaziju Josipa Slavenskog u Čakovcu, za koju se do prošlog tjedna prijavilo 478 učenika, a mjesta ima sa 168 učenika u sedam razreda – pet razreda opće te po jedan razred prirodoslovno-matematičke i jezične gimnazije. Ravnateljica Tea Dragić Runjak je istaknula kako u njihovoj školi postoji duga tradicija STEM područja, a s obzirom na to da posljednjih godina sve više raste interes za to područje, napravili su kurikulum na razini škole koji učenicima opće gimnazije omogućava izborne i fakultativne predmete iz STEM-a.

Učenici se inače mogu prijaviti u šest srednjih škola, od kojih mnoge ne održavaju posebne provjere znanja, a kombinacije odabira su različite. Najvažnije je da učenik na web-stranici upisi.hr poreda škole po prioritetu, tj. da na prvo mjesto stavi onu koju najviše želi upisati. Završetak prijava je 10. srpnja, a 13. srpnja će biti objavljena konačna ljestvica.

Izvor: Jutarnji list