Hrvatska diploma priznata u Europi i svijetu, u Hrvatskoj ne

laboratorijski djelatnici, medicina, zdravstvo
Pixabay
Magistri medicinsko-laboratorijskih djelatnika koji su diplomu stekli u Rijeci i Osijeku u sustavu – ne postoje

Većina visokoobrazovanih mladih građana koji iseljavaju iz Hrvatske na taj se potez odlučuje jer s diplomom ne mogu pronaći posao u struci. Ima, međutim, i onih koji su to primorani učiniti jer im vlastita država diplomu ne priznaje.

Diplomski studij medicinsko-laboratorijskih djelatnika koji je u Rijeci i Osijeku osnovan 2013. godine dosad je završilo oko tri stotine studenata. Njihova magistarska titula postoji na papiru, ali ne i u praksi – to zanimanje nije upisano u Zakon o djelatnostima u zdravstvu koji je nastao 2009. godine.

Pokretanje studija realizirano je od strane Ministarstva znanosti, a po naputku Europske unije, kao dvogodišnja nadogradnja trogodišnjeg preddiplomskog studija. S obzirom da zanimanje stečeno diplomskim studijem još nije uvršteno u zakon, nije ni službeno priznato. Tri generacije diplomanata sa svojom magistarskom diplomom mogu jedino raditi kao prvostupnici ili potražiti sreću u inozemstvu.

Novi list izdvojio je slučaj Marka Dorotića, magistra medicinsko-laboratorijskih djelatnika koji je studij završio na Medicinskom fakultetu u Osijeku. Njegovu diplomu priznala je Academy of Clinical Science and Laboratory Medicine u Dublinu: poslao im je molbu za posao i naišao na pozitivan odaziv. Krajem lipnja Dorotić će odseliti u Irsku gdje će u struci raditi u jednoj bolnici. Dok mladi stručnjaci emigriraju, diljem Hrvatske laboratoriji se zatvaraju zbog manjka stručnog kadra.

U Zagrebu je prošle subote na ovu temu održan okrugli stol ‘Nevidljivi doma, priznati u Europi! MLD u Hrvatskoj’. Predstavnici struke, institucija i studentskih udruga raspravljali su o problemu diplome koja nije priznata u Hrvatskoj iako je stečena na državnom fakultetu. Zdravko Batarilo, voditelj Službe za zdravstvene ustanove i ljudske resurse u Ministarstvu zdravstva, rekao je da je svim laboratorijima u Hrvatskoj nedavno poslan anketni upitnik. Cilj mu je istražiti kolika je potreba za magistrima laboratorijske djelatnosti; ukoliko se pokaže da značajna potražnja postoji, poradit će se na zakonskoj regulativi i financiranju. Koliko će stručnjaka dotad iseliti iz Hrvatske, pitanje je kojim se nadležne institucije očito još uvijek ne zamaraju previše.