Broj iseljenika s diplomom u četiri godine porastao za 66 posto

iseljavanje, obrazovanje, radnosposobno stanovništvo
Pixabay
348.300 radnosposobnih hrvatskih državljana u dobi od 20 do 64 godine živi duže od godinu dana u drugim državama Europske unije

Prema jučer objavljenim podacima Eurostata, gotovo 80 posto hrvatskih državljana koji žive izvan Hrvatske je zaposleno, što je značajno više od stope zaposlenosti u Hrvatskoj koja je jedna od najnižih među zemljama EU (niža je samo u Grčkoj i Italiji) i iznosi 63,6 posto, piše Jutarnji list.

Ako se uzme u obzir obrazovna struktura radnosposobnih hrvatskih državljana koji žive izvan Hrvatske, stručnjaci kažu da su podaci krajnje zabrinjavajući. Broj radnika s niskom stručnom spremom se u razdoblju od 2013. do 2017. godine nije bitnije mijenjao, tj. narastao je tek za 4 posto, dok je broj onih sa srednjom stručnom spremom, koji čine većinu u obrazovnoj strukturi radnosposobnih osoba u Hrvatskoj, narastao za 35 posto i odgovara prosjeku rasta ukupnog broja radnosposobnih u drugim državama EU.

Međutim, broj visokobrazovanih je narastao za čak 66 posto i radi se o dvostruko većem porastu od prosječnog porasta visokoobrazovanih među svim emigrantima iz država EU, koji iznosi 32,5 posto i drugoj najvišoj stopi u EU (najveću ima Portugal, 78 posto).

Podaci su više nego alarmantni

Broj osoba s hrvatskom putovnicom i završenim fakultetom koje rade u drugim državama EU je u protekle četiri godine porastao sa 36.600 na čak 60.600, što ne znači da je 24.000 visokoobrazovanih osoba u tom razdoblju odselilo iz Hrvatske. To je razlika između broja osoba koje su se u tom razdoblju vratile u Hrvatsku iz drugih država i onih koje su u istom razdoblju otišle.

Također, kako bi se iz analize isključile kratkotrajne migracije, Eurostat je uzeo u obzir samo one stanovnike koji u drugim državama EU žive najmanje 12 mjeseci ili namjeravaju u njoj ostati toliko.

Dr. Mirjana Adamović s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu te koautorica istraživanja “Prethodna iskustva migracije i aspiracije za migracijom mladih u Hrvatskoj”, provedenog prošle jeseni pod koordinacijom Zaklade “Friedrich Ebert”, je istaknula da su podaci više nego alarmantni i da je potpuno jasno da se suočavamo s kontinuiranim odljevom stručnjaka i to onih čiji povratak nije realno očekivati.