Projekt ‘Plava vreća’: Kada more kaže hvala!

plava vreća, blue bag
Plava vreća / Press
Projekt ‘Plava vreća’ temelji se na volonterskom čišćenju obale od naplavina

U sklopu projekta ‘Plava vreća’ (Blue Bag), a u organizaciji krčkih Ponikava i udruge Obala naših unuka, prošle se srijede održala jednodnevna akcija čišćenja krčkih plaža od naplavina. U akciji su sudjelovali djelatnici Ponikava, članovi udruge Obala naših unuka, dva razreda učenika OŠ Fran Krsto Frankopan, 20-ak građana-volontera i štićenici riječkoga Centra za rehabilitaciju.

Plava vreća / Press

Ovom je akcijom simbolično najavljen početak ovogodišnje ‘Plave vreće’, hvalevrijedne inicijative koja počiva na volonterskom čišćenju obale od naplavina. Cilj je da svaki nautičar tijekom sezone sakupi barem jednu vreću naplavina koje je more izbacilo na obalu. Ta se akcija u svijetu provodi već godinama, a u Hrvatskoj su se prve plave vreće pojavile 2014. godine, na otoku Krku, zahvaljujući upravo krčkim Ponikvama i Obali naših unuka. Lovranska udruga već 10 godina potiče na proučavanje, vrednovanje i očuvanje ekološki i socijalno prihvatljivog korištenja Jadranskoga mora.

20.000 vreća za čistu obalu

Ove godine ‘Plava vreća’ provodi se u sklopu INA-inog programa ‘Zeleni pojas’ – natječaja za sufinanciranje projekata na području zaštite okoliša i prirode, a u petu sezonu tog projekta organizatori ulaze puni optimizma. Naime, akcija dobiva sve više pristaša, uspješno se širi hrvatskom obalom, sve do Dubrovnika, a sve je veći broj i velikih kompanija i poslovnih subjekata koji se u nju uključuju. Tako će ove godine u akciji sudjelovati INA, Fina, komunalna poduzeća u Rovinju, Cresu i Lošinju te mnogi drugi.

Plava vreća / Press

Diljem hrvatske obale podijelit će se više od 20.000 plavih vreća, čime bi taj projekt trebao polučiti dosad najbolje rezultate. Budući da je more iznimno važan resurs hrvatske ekonomije, uspostavljanje učinkovitog modela zbrinjavanja te vrste otpada na hrvatskoj obali iznimno je važno.

Plava vreća / Press

Organizatori projekta posebno zahvaljuju riječkome Centru za rehabilitaciju, čiji su štićenici tjednima marljivo pakirali plave vreće, kao dio radne terapije kojom se osobe s intelektualnim teškoćama, sukladno svojim mogućnostima, uključuju u društveno koristan rad.