Omiljena zagrebačka manifestacija: čarobna ‘Dvorišta’ otvorena do 22. srpnja

dvorišta, zagreb, gornji grad
Dvorišta / The Courtyards Facebook
Jedna od najpopularnijih zagrebačkih manifestacija vratila se po peti put. Imate još šest dana da zavirite u dvorišta jedinstvene ljepote

Sedam bajkovitih zagrebačkih dvorišta otvoreno je za svoje ljetne posjetitelje sve do nedjelje, 22. srpnja.

Prije svega, tu su najveće zvijezde ove manifestacije – prekrasna gornjogradska dvorišta, dobro poznata brojnim posjetiteljima i gostima. Birajte između tri sjajne opcije: intimno i ugodno dvorište obitelji Milovac u Opatičkoj 19, čarobno dvorište Palače Erdödy-Drašković u Opatičkoj 29 i skriveno dvorište Palače Gvozdanović u Visokoj 8.

Tu je i veliki prošlogodišnji hit, privatno dvorište u Radićevoj 54, ali i nezaobilazno, zabavno dvorište Palače Balbi u Demetrovoj 11.

Dvije nove lokacije

Ovogodišnja Dvorišta, kao i sva prethodna izdanja, otkrivaju i neke nove lokalitete: sasvim poseban prostor atrija Plemićkog konvikta, današnje Gimnazije Tituša Brezovačkog, u najkraćoj ulici Gornjega grada, na adresi Habdelićeva 1 – odmah iznad Kamenitih vrata ili od Trga Katarine Zrinske pored Galerije Klovićevi dvori.

A u povodu pete obljetnice, uvedena je i jedna lokacija izvan prostora Gornjega grada, na jednom od susjednih obronaka. Svi ljubitelji Dvorišta imaju mogućnost zaviriti iza ograde na adresi Ivana Gorana Kovačića 37, odmah nasuprot Nazorova spomenika i Park-šume Tuškanac. Tu se smjestila veličanstvena Vila Ehrlich-Marić s prekrasnim perivojem i jednim od najljepših panoramskih pogleda na grad Zagreb.

Do ove lokacije moguće je doći pješke od Dežmanova prolaza ili preko Rokova perivoja, automobilom od Javne garaže na Tuškancu uz Krležin gvozd ili Nazorovom od Britanskoga trga, kao i autobusnom linijom od Britanca (linije 102 i 105). Ta lokacija danas je rezidencija Hrvatskoga muzeja arhitekture HAZU.

Dvorišta, manifestacija koja je prošle godine izazvala pozornost čak i BBC Travela te koju je jedan od najvećih južnokorejskih portala Naver proglasio “daleko najboljim iskustvom u Zagrebu”, i ove godine nudi puno dobrih razloga za posjet, a bogata ponuda hrane i pića dočekuje posjetitelje na svakome koraku.

Dvorišta nisu glazbeni festival, ali i ove godine donose niz prvorazrednih glazbenih doživljaja. Svi prostori posebno su uređeni za zabavu i ugodno druženje, a sva dvorišta kroz opise na informativnim pločama, uređenje, ponudu, programe, cjelokupnu atmosferu, pričaju svoje priče u skladu sa sloganom manifestacije “Svako ima svoju priču…”.

Sva dvorišta otvorena su svakim danom od 18 do 24 sata. Tijekom trajanja manifestacije, ulaz u sve lokacije je slobodan!