Nikola Tesla EV Rally: Najljepši i najtiši reli na svijetu ponovno kreće iz Istre

nikola tesla ev rally, ev
YouTube screenshot
Šezdeset ekipa u električnim automobilima uskoro kreće na putovanje od 1550 kilometara

I službeno među deset najboljih relija na svijetu, Nikola Tesla EV Rally i ove godine svoje putovanje od osam dana, preko pet otoka i šest nacionalnih parkova te s 1550km dužine započinje u Istri.

Šezdeset ekipa u električnim automobilima okupit će se na porečkom Trgu slobode 4. lipnja 2018. u 17.30 sati, a tom prilikom okupljeni će moći pogledati atraktivni vozni park i porazgovarati sa sudionicima iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Finske, Belgije, Norveške i ostalih zemalja.

Nikola Tesla EV Rally – turistička e-tura koja spaja e-mobilnost, ekologiju i turizam će tijekom tjedan dana proći službenu „Zelenu električnu magistralu“ opremljenu punionicama i to kroz najljepše predjele Hrvatske.

“Ovaj projekt pratimo i podržavamo od samog početka upravo zato jer smo opremljeni infrastrukturom koja je ovim vozilima prijeko potrebna – e-punionicama. Osim gradskih na Velikom gradskom parkiralištu, i neki od porečkih hotela opremljeni su punionicama, tako da nerijetko na našim ulicama vidimo i električna vozila”, rekao je gradonačelnik uoči petog izdanja Nikola Tesla EV Rallyja.

Jedini reli na svijetu koji za sobom ostavlju infrastrukturu za električna vozila

Svake godine ovaj inovativan i jedinstveni turistički projekt pomiče granice i na najbolji način promovira Hrvatsku u Europi i svijetu te obara rekorde i postavlja nove standarde.

“Prošle godine imali smo najveći broj Tesla vozila na trajektu te najveći broj Tesla vozila koja su se odjednom punila na jednom mjestu. Trošili smo dnevno između 4 i 5 MW struje, a punili smo na HEP-ovim trafostanicama što je fasciniralo sve natjecatelje. Nijedna lokacija na našoj ruti nije odabrana slučajno, već s ciljem da pokaže ono najbolje što Hrvatska nudi, od kulturne baštine, prirodnih ljepota do naše wine i gastro scene, a neće nedostajati ni adrenalina pa nas tako ove godine očekuju tri utrke na dva aerodroma i treća u samom centru Zagreba. Na svakoj zaustavnoj točki, sudionici će uživati u delicijama i vrhunskom vinu dok se odmaraju za slijedeću dionicu. Vožnja panoramskim cestama svake godine ostavlja natjecatelje bez daha dok istražujemo predivno priobalje i unutrašnjost Istre, preko otoka Cresa, Lošinja, Krka te otoka Paga s čudesnim mjesečevim krajolicima, grad Zadar sa kultnom instalacijom solarnih panela “Pozdrav Suncu” i Morskim Orguljama, rodnu kuću Nikole Tesle u Smiljanu i predivnog Zagreba u kojem će se održati završnica relija te svečana dodjela nagrada”, rekla je Tina Kolovrat iz E.V.A. BLUE, organizatora ove manifestacije.

Dodaje kako je Teslino ime danas sinonim za sve napredno u svijetu. Nazvavši rally po Nikoli Tesli, odredili su se materijalizirati njegovo naslijeđe kroz ideju platforme koja nije samo turistička ili promotivna, već predstavlja i veliku želju da naša zemlja bude priključena na recentna svjetska tehnološka zbivanja koja nam određuju način života. “Naš reli je jedini reli na svijetu koji iza sebe ostavlja infrastrukturu za e-vozila te ne postoji gotovo niti jedna punionica u Hrvatskoj, a da nismo izravno ili neizravno povezani s njenim postavljanjem. Najdraža nam je ona u rodnom mjestu Nikole Tesle u Smiljanu, koju smo 2014. u sklopu relija s ponosom donirali”, zaključuje Kolovrat.

Press / Grad Poreč