Znate li koliko ima Instagram korisnika u Hrvatskoj?

Arbona.hr

U zadnjih nekoliko desetljeća uvelike se radi na razvijanju digitalnog marketinga, a društvene mreže postale su glavno sredstvo oglašavanja i predstavljanja vlastitog brenda. Boom društvenih mreža započeo je s Facebookom, a nastavio se s pojavom drugih platformi poput Twittera, Snapchata, Instagrama i slično. U Hrvatskoj, naime mreže poput Twittera nisu popularne kao na svjetskoj razini, no Instagram se uspio uvrstiti među najčešće korištene društvene platforme za samopromociju.

Što je Instagram?

Instagram je društvena platforma osnovana 2010. godine s ciljem omogućavanja korisnicima dijeljenje i obradu fotografija te videozapisa sa svojim pratiteljima. Do 2017. godine Instagram djeluje samostalno, kada postaje vlasništvo Facebooka te tako djeluje i danas. Broj korisnika u stalnom je porastu, posebice nakon spajanja s Facebookom kada se broj korisnika udvostručio.

Instagram korisnici u Hrvatskoj

Specijalizirana digitalna agencija Arbona provela je usporednu analizu Instagram korisnika u Hrvatskoj, uzimajući u obzir podatke prijašnjih godina pronađenih na webu te njihove podatke za ovu godinu, i došla do sljedećih zaključaka:

U Hrvatskoj je 2015. godine bilo preko 190.000 Instagram korisnika, a taj je broj naglo porastao u siječnju 2017. godine kada se broj korisnika popeo na više od 390.000. Samo nekoliko mjeseci kasnije, u svibnju 2017. godine broj korisnika porastao je na 730.000, a prema ovogodišnjim istraživanjima u Hrvatskoj ima 970.000 aktivnih korisnika.

Analiza je pokazala da među korisnicima prevladavaju žene koje vode u svim dobnim skupinama i čine 53% ukupnog broja Instagram korisnika, a najviše iz dobne skupine od 18 do 24 godine.

Najviše korisnika ima Zagrebačka županija (253.000), a najmanje Požeško-slavonska (12.000). Što se tiče gradova, Split ima najviše korisnika (71.000), a njega slijedi Zagreb (67.000).

Infografika - Instagram korisnici

Izvor: Arbona.hr