Prijeti li nam nestašica kave?

kava, nestašica kave, uzgoj kave
Pixabay
Od ukupno 124 vrste divlje kave na svijetu čak 75 vrsta je ugroženo, a razlog su klimatske promjene, sječe šuma te širenje bolesti i štetnih vrsta

Objavom ovog alarmantnog podatka, britanski znanstvenici s odjela za istraživanje kave u Kraljevskom botaničkom vrtu u Kewu zabrinuli su velik dio svjetske populacije koja svakoga dana uživa u jednom od najpopularnijih podataka.

Godišnje se u svijetu proizvede i popije oko 10 milijuna tona kave koju redovito konzumiraju dvije trećine stanovništva.

Dobra je vijest da arabica i robusta – dvije vrste kave na kojima počiva svjetska proizvodnja nisu izravno ugrožene. Problem je u tome što su u opasnosti divlje podvrste čijim sjemenjem se poboljšavaju njihove karakteristike.

Znanstvenik Aaron Davis, jedan od istraživača iz Botaničkog vrta u Kewu, objašnjava da su divlje podvrste proizvođačima potrebne jer imaju gene potrebne za razvoj kava otpornih na bolesti i klimatske promjene. Istraživanje je provedeno u afričkim šumama na području od Sijera Leonea do Madagaskara.

Iako se većina vrsta kave uzgaja u nama udaljenim područjima, hrvatski stručnjaci za kavu sa zanimanjem prate stanje u svjetskoj proizvodnji.

“To je veoma ozbiljan problem iako je riječ o klimatskim promjenama koje se zbivaju na području ekvatora i nama su dosta apstraktne”, ističe jedan od najpoznatijih i najuspješnijih hrvatskih barista Nik Oroši za Večernji list.

Dodaje kako su, primjerice, u Južnoj Americi problem nametnici i gljivice koje uzrokuju lisnu hrđu, dok su u Africi problem više temperature jer, iako je kavi potrebno puno sunca, potrebni su joj i hlad te dovoljno vlage.

Oroši kaže da se na tržištu još ne osjeća kriza, ali da nije nemoguće da svijet za nekoliko desetljeća pogodi stvarna nestašica kave. Naime, znanstvenici Kraljevskog botaničkog vrta u Kewu upozorili su da bi u budućnosti čak i arabica, o kojoj ovisi trgovina vrijedna 13,8 milijardi dolara, mogla biti u opasnosti od izumiranja.

Utjecaj kave na ekonomiju

Znanstvenik Aaron Davis objasnio je da u svijetu postoji 100 milijuna uzgajivača kave, a ako izgube mogućnost uzgoja kave i ostvarivanja zarade, to će stvoriti goleme društveno-gospodarske probleme.

Hrvatski stručnjak za kavu i vlasnik pržionice Robert Pudić naglašava da je gotovo sigurno kako će zbog važnosti arabice i robuste ona biti sačuvana ljudskom intervencijom.

On smatra kako je moguće da će se plantaže, zbog rasta temperatura u Africi, za stotinjak godina preseliti na Sredozemlje. Napominje i da će unatoč krizi kava biti sve traženija zbog povećanog tržišta u Kini gdje se sve više slijede trendovi sa zapada pa i ispijanje kave postaje sve popularnije na tom tržištu.