Preko videoigara do bogatstva – tko su najplaćeniji video gameri

video gamer
Foto: 11333328/Pixabay

Igranje igrica je odavno prestalo biti samo aktivnost kojom se bavimo u slobodno vrijeme i koja nam služi za ubijanje dosade

Iako je još uvijek u razvoju, danas se gaming industrija približava nekima od najvećih europskih i američkih sportskih liga, a vrijedi više nego glazbena i filmska industrija zajedno.

Esport natjecanja, odnosno natjecanja u igranju video igara na kojima sudjeluje nekoliko igrača, u posljednjih su nekoliko godina postala iznimno popularna pa su igrači postali pravi profesionalci i zarađuju ogromne svote novca, a nagradni fondovi na esport natjecanjima ništa ne zaostaju za bogatim nagradim fondovima na natjecanjima u drugim sportovima – radi se o višemilijunskim iznosima!

Esport bi se mnogima mogao učiniti relativno novim fenomenom, ali prvo organizirano natjecanje u igranju neke videoigre odvilo se još 1972. godine na američkom sveučilištu Stanford gdje su natjecatelji igrali igru Spacewar. Međutim, esport kakav danas poznajemo veže se uz kraj devedesetih i Južnu Koreju gdje su zapravo nastale prve profesionalne lige i gdje su se održavali turniri i natjecanja u StarCraftu.

No, kod profesionalnog bavljenja videoigrama ne vrti se uvijek sve oko pobjede. Neki gameri su postali milijunaši, a pri tom su od samog natjecanja u igranju videoigara zaradili tek nešto manje od 100.000 dolara. Milijune su najvećim dijelom zaradili zahvaljujući utjecaju koji su stekli i brojnim sljedbenicima na različitim platformama, a ne isključivo svojim vještinama kada je u pitanju igranje videoigra.

Forbes je sastavio popis deset najuspješnijih gamera (kada je zarada u pitanju) koji sveukupno imaju oko 270 milijuna sljedbenika na YouTubeu, Twitchu i Mixeru, a prošle su godine zaradili 121 milijun dolara. Nijedan od njih nije se našao na ovom popisu samo zato što se isključivo bavi igranjem videoigara, ono im je više poslužilo kao odskočna daska.

1. Tyler Blevins – Ninja
Zarada: 17 milijuna dolara

Lice najpopularnijeg gamera današnjice prošle se godine nalazilo doslovno posvuda – od limenki najpoznatijeg energetskog pića pa sve do reklama za NFL. Ninja je 2019. s Amazonove streaming platforme Twitch prešao na konkurentski Mixer koji je u vlasništvu Microsofta. Iako je nakon toga izgubio određeni broj followera, njegov utjecaj je nastavio rasti pa je ostvario suradnju s nekima od najpoznatijih svjetskih brendova. Tvorci Fortnitea su početkom 2020. objavili Ninja avatar koji fanovi mogu koristiti u igri.

2. Felix Kjellberg – PewDiePie
Zarada: 15 milijuna dolara

Jedna od najpopularnijih i najbolje plaćenih YouTube zvijezda današnjice 2017. je na svom kanalu objavio nekoliko videa s antisemitskim sadržajem, zbog čega je Disney, koji mu je do tada pružao podršku u financiranju, marketingu i produkciji, raskinuo suradnju s njim. Godine koje su uslijedile za Kjellberga su bile burne, ali njegova popularnost nije opadala pa je tako 2019. godine ostvario 4,5 milijardi pregleda na svom YouTube kanalu.

3. Preston Aresement – Preston
Zarada: 14 milijuna dolara

Preston je u početku igrao Minecraft, a sada je popularan zbog svog YouTube kanala na kojem objavljuje razne smicalice. Svoje je hobije pretvorio u posao u kojem mu pomaže tim sastavljen od 24 osobe.

4. Mark Fischbach – Markiplier
Zarada: 14 milijuna dolara

Markiplier je popularnost stekao zahvaljujući duhovitim videima i animiranim parodijama na neke od videoigara. Veliki dio njegovih prihoda dolazi od suradnje s poznatim brendovima, a ima i vlastitu liniju odjeće.

5. Michael Grzesiek – Shroud
Zarada: 12,5 milijuna dolara

Grzesiek se nije vezao isključivo uz jednu igru pa je tako bio miljenik nekoliko velikih tvoraca igara kao što su Ubisoft, Electronic Arts i Activision Blizzard. Tvorac je gaming brenda Jinx, a ima i vlastitu liniju odjeće.

6. Daniel Middleton – DanTDM
Zarada: 12 milijuna dolara

Daniel Middleton je popularnost stekao zahvaljujući videima u kojima je igrao Minecraft i Fortnite. Njegov YouTube kanal mu je 2018. godine donio zaradu od čak 18,5 milijuna dolara i on je već duže vrijeme jedan od najpopularnijih gamera na YouTubeu. Kao i ostali s popisa, Daniel također ima vlastitu liniju odjeće.

7. Evan Fong – VanossGaming
Zarada: 11,5 milijuna dolara

Fong je zahvaljujući streamanju igara kao što su Minecraft, Call of Duty i Grand Theft Auto V 2019. godine dostigao brojku od 24,9 milijuna pretplatnika i 1,6 milijardi pregleda na YouTubeu.

8. Sean McLoughlin – Jacksepticeye
Zarada: 11 milijuna dolara

S 23,2 milijuna pretplatnika, McLoughlin je najpopularnijih irski YouTuber. Na svom kanalu streama nekoliko različitih igara, a krajem 2018. je s kolegom Markiplierom lansirao vlastitu liniju odjeće.

9. Timothy Betar – TimTheTatman
Zarada: 8 milijuna dolara

Betaru je streamanje Fortnitea donijelo suradnju s nekolicinom poznatih brendova, a s vremenom je postao i komentator NFL-ovih utakmica na Twitchu. Krajem prošle godine je za ovu platformu potpisao i ekskluzivni ugovor.

10. Nick Kolcheff – Nickmercs
Zarada: 6 milijuna dolara

Kolcheff se proslavio igrajući Fortnite s kontrolerom, što se smatra zahtjevnijih od igranja uz pomoć miša i tipkovnice. To mu je pomoglo da postane deseti najgledaniji streamer 2019. godine. Zamijetili su ga i ljudi iz Twitcha, za koji je potpisao ekskluzivni dvogodišnji ugovor vrijedan dva milijuna dolara.