Najupečatljivije priče iz 2019. godine vezane uz održivost, klimu i okoliš

održivost, zelena kugla na ženskom dlanu
Foto: annca/Pixabay

Održivost se u godini iza nas često spominjala u društvenim i političkim razgovorima, ali porast svijesti o problemima došao je usporedno s oštrim upozorenjima za budućnost planete

Izvješće Facebooka o temama i trendovima iz 2019. godine pokazalo je da su pitanja vezana uz održivost najviše bila u prvom planu u Europi i Sjevernoj Americi. Korisnici Facebooka u SAD-u i Njemačkoj vodili su rasprave o mesu i sve više njih je pokazalo interes za alternative ovoj namirnici, kao i za fleksitarijansku dijetu i tzv. plant based prehranu. Isto tako, Šveđani su se fokusirali na promjene u modnoj industriji kako bi smanjili otpad, a kod Britanaca je raslo zanimanje za rabljenu robu, piše Euronews.

2019. je bila godina velikih uspona i padova za okoliš, a u nastavku donosimo priče koje ćemo posebno pamtiti.

Siječanj

Godina je započela pokretom pod nazivom Veganuary. Veganski siječanj, kako bismo u prijevodu nazvali ovaj pokret, potaknuo je oko 250.000 ljudi da zbog vlastite dobrobiti i dobrobiti životinja barem na mjesec dana kažu ne mesu, ribi, jajima i mliječnim proizvodima.

Veljača

Kako bi se smanjila količina plastičnog otpada, sudionicima prošlogodišnjeg Londonskog maratona su, umjesto plastičnih boca s vodom koje su se do tada dijelile, ponuđene kapsule od morskih algi ispunjene energetskim pićem i vodom. Budući da su prikladne za konzumaciju, trkači su mogli pojesti kapsule ili ih jednostavno baciti jer se one prirodno razgrade za četiri do šest tjedana.

Ožujak

Britanski mediji su u ožujku 2019. godine prenijeli informaciju da će se James Bond, najpoznatiji filmski špijun na svijetu, ubuduće voziti u električnom automobilu. Za prelazak na obnovljive izvore energije navodno je zaslužan redatelj Cary Joji Fukunaga, koji je gorljivi zagovornik zaštite okoliša.

Osim toga, divovi automobilske industrije poput General Motorsa, Tesle i Volkswagena otkrili su mnoštvo novih planova vezanih uz razvoj električnih automobila.

Travanj

Društveno i ekološki odgovorno investiranje doživjelo je procvat u 2019. godini. Prema podacima koje je objavio Business Green, ulaganja u zelene fondove su u posljednje tri godine porasla su za 34%.

Svibanj

Britanski Guardian je u svibnju prošle godine obznanio da će ubuduće koristiti drugačiju terminologiju i oštrije izraze kako bi upozorili na probleme s kojima se suočavamo pa su tako istaknuli kako više neće upotrebljavati termin ‘klimatske promjene’ nego termine kao što su klimatske ‘izvanredne situacije’, ‘kriza’ ili ‘slom’. Također, upozorili su kako bi, kao posljednji napor da se spriječi porast prosječnih temperatura, radnici diljem Europe trebali radikalno skratiti radno vrijeme.

Lipanj

Greenpeace je upozorio da bi za proizvodnju potrebnih količina soje i palminog ulja trebalo uništiti šumska područja koja pokrivaju površinu dvostruko veću od Velike Britanije. Stručnjaci su upozorili na ‘klimatski i ekološki kolaps’ koji nam prijeti te istaknuli kako ne postoje nikakve značajnije naznake da će se potrošnja mesa i palminog ulja smanjiti u budućnosti. Naime, prema nekim predviđanjima bi potrošnja mesa trebala porasti za 76% u sljedećih 30 godina, što će imati snažan utjecaj na porast potražnje za sojom, namirnicom koja je ključna u prehrani stoke.

Srpanj

Hotelski gigant IHG, vlasnik lanaca hotela Holiday Inn, Crown Plaza i InterContinental, zabranio je korištenje plastičnih ambalaža za toaletne potrepštine, a budući da se u njihovom vlasništvu nalazi oko 843.000 hotelskih soba i apartmana, ova zabrana će spriječiti da se oko 200 milijuna mini plastičnih ambalaža nađe na smetlištima.

Kolovoz

U kolovozu se inače ne događa puno toga jer je ovaj mjesec za većinu Europljana rezerviran za odmor, ali jedna Europljanka se prošle godine odlučila za drugačiju vrstu odmora. Riječ je o popularnoj mladoj Šveđanki Greti Thunberg koja se jedrilicom na solarni pogon iz Plymoutha u Velikoj Britaniji uputila preko Atlantskog oceana do New Yorka kako bi sudjelovala na samitu UN-a o klimatskim promjenama.

Rujan

Ovaj mjesec će ostati upamćen po masovnim prosvjedima na ulicama širom svijeta kojima se željelo potaknuti svjetske vlade da poduzmu konkretnije mjere u borbi s klimatskim promjenama. Zahvaljujući prosvjedima, u medijima se o ovoj temi pisalo više nego ikada.

Listopad

Energija dobivena pomoću vjetroelektrana u ovom je mjesecu postala jeftinija od plina. U Škotskoj su, primjerice, vjetroelektrane u prvih šest mjeseci 2019. godine proizvele dvostruko više energije od stvarnih potreba te zemlje.

Studeni

U studenom se proširila vijest o tome kako je na Borneu uginuo posljednji sumatranski nosorog, što znači da je ta vrsta potpuno izumrla u Maleziji. Sumatranski nosorozi su nekada bili nastanjeni po cijeloj Aziji, ali sada su gotovo u potpunosti nestali i smatra se kako ih je na svijetu ostalo još manje od 100, tako da se sada radi o kritično ugroženoj vrsti, a glavni uzroci izumiranja sumatranskog nosoroga su krivolov i uništavanje njihovih prirodnih staništa od strane čovjeka.

Na kraju, priča godine su zacijelo požari koji su bjesnili, a neki još uvijek bjesne, u šumama diljem svijeta. Pažnju javnosti prvo su prošlog ljeta privukli požari u amazonskoj prašumi, a kako je godina odmicala, otkriveno je da je do sličnih požara došlo i na području Indonezije – sve s ciljem da se stvori više poljoprivrednih zemljišta. Da je 2019. godina bila loša za okoliš, potvrdio je i požar velikih razmjera koji je krajem godine izbio na području Australije i tijekom kojega je izgorjelo više od 6 milijuna hektara zemlje.