Londonski tjedan mode ove godine bez krzna

london fashion week, londonski tjedan mode
Flickr / garryknight
Britansko modno vijeće nije uvelo potpunu zabranu krzna, ali su naglasili da će poticati etične odluke dizajnera i modnih kuća

Na ovogodišnjem Londonskom tjednu mode manekenke neće nositi krzno na modnoj pisti. Organizatori su potvrdili da nitko od dizajnera ne planira predstaviti kreacije koje su načinjene od pravog krzna, piše CNN.

Britansko modno vijeće (BFC) koje organizira Londonski tjedan mode objavilo je ovu informaciju nakon provedenog istraživanja među 80 dizajnera koji sudjeluju na poznatom modnom događanju. “U rezultatima ankete ogleda se kulturalna promjena koja se temelji na idealima i odlukama dizajnerskih kuća i internacionalnih brendova, ali i na stavovima kupaca”, priopćio je BFC.

Britanska modna kuća Burberry u četvrtak je objavila da će prestati koristiti pravo krzno u svojim kolekcijama. Burberry je samo zadnji u nizu velikih brendova koji su donijeli istu odluku, uključujući Gucci koji se odrekao krzna prošle godine.

U posljednjih nekoliko godina, Londonski tjedan mode često se nalazio na meti aktivista za prava životinja. U veljači ove godine, tijekom revije Mary Katrantzou koja koristi umjetno krzno, prosvjednica je upala na modnu pistu i izvikivala parole.

Iako su aktivističke udruge izrazile zadovoljstvo odlukom, valja napomenuti da BFC nije uveo konkretnu zabranu uporabe pravog krzna. Iz organizacije su poručili da vjeruju u prava životinja te da će poticati dizajnere na etične izbore, ali su naglasili da je uporaba krzna u Velikoj Britaniji legalna pa se to pitanje svodi na odluke samih modnih kuća, a naposljetku i kupaca.