Invisible Zagreb: glavni grad očima beskućnika

invisible zagreb, zagreb, beskućništvo
Invisible Zagreb / Facebook
Zagreb je dobio prvu edukacijsku turu koju vode bivši i sadašnji beskućnici kako bi podigli svijest o ovom društvenom problemu
Glavni kolodvor, Zrinjevac, Trg bana Jelačića… Ne postoji turist koji je barem jednom u životu posjetio Zagreb, a da ga put nije poveo uz ove poznate točke u centru. Stanovnici glavnog grada ovom rutom prolaze gotovo svakodnevno. A opet, i kad vam se čini da možda znate sve o nekom dijelu grada, on i dalje krije mnoge tajne – ponekad ga samo treba pogledati iz tuđe perspektive.
Humanitarna udruga Fajter i agencija za društveno odgovorne projekte Brodoto pokrenuli su inicijativu Invisible Zagreb. Riječ je o svojevrsnom obilasku grada, ali umjesto o njegovoj povijesti, arhitekturi ili poznatim stanovnicima, vodič će vam pričati o njegovoj nevidljivoj strani – o Zagrebu iz perspektive beskućnika.
“Svakodnevno u Zagrebu prolazimo pokraj naših sugrađana koji su beskućnici. Kada smo na Glavnom kolodvoru ne primjećujemo aparat za kavu koji je beskućnicima jedini izvor topline u zimskim danima, na Zrinjevcu ne primjećujemo kante za smeće koje su beskućnicima izvor prihoda. Želimo da svaki posjetitelj naše ture otkrije i to, skriveno lice Zagreba”, rekao je voditelj projekta Branimir Radaković iz agencije Brodoto.
Invisible Zagreb prvi je obilazak grada u Hrvatskoj kojeg vode bivši i sadašnji beskućnici, a cilj mu je educirati javnost o problematici ekstremnog siromaštva i potaknuti građane da doprinesu njenom rješavanju.
Prva tura organizirana u sklopu projekta obuhvaća lokacije oko Glavnog željezničkog kolodvora, a vodi je Mile Mrvalj, bivši beskućnik i osnivač udruge Fajter. Tura se održava svakim danom osim utorka i četvrtka od 18:00 do 19:30, a umjesto fiksne cijene, donira se iznos po vlastitom izboru. Velik dio prihoda namijenjen je poboljšanju životnih uvjeta beskućnika.
Za obilazak se možete prijaviti na web stranici, a projekt Invisible Zagreb možete pratiti i na Facebooku.