I Nijemci žele ministarstvo za usamljenost

starija žena, usamljenost
Foto: Antranias/Pixabay
Njemački zakonodavci smatraju kako je potrebno poduzeti više kako bi se pomoglo onima koji pate od usamljenosti i hvale odluku Velike Britanije koja je imenovala “ministricu za usamljenost”

Liječnici već neko vrijeme upozoravaju da je društvena izolacija poprimila razmjere epidemije koja može imati mentalne, emocionalne i fizičke posljedice.

Usamljenost kod ljudi starijih od 60 godina povećava rizik od smrti jednako kao i pušenje, kaže Karl Lauterbach, zdravstveni stručnjak i član stranke SPD. Dodaje kako mora postojati netko tko će biti zadužen za pitanje usamljenosti, po mogućnosti netko iz ministarstva zdravstva, tko će koordinirati borbu protiv usamljenosti.

Rasprava o ovoj temi u Njemačkoj potaknuta je odlukom Velike Britanije da imenuje “ministra za usamljenost”.

Njemački Bild objavio je studiju koju je provelo Ruhrsko sveučilište iz Bochuma, kojom je utvrđeno da se 20 posto osoba starijih od 85 godina osjeća usamljeno, a više od 14 posto osoba u dobi između 45 i 65 godina izjavilo je da se osjećaju socijalno izoliranima.

Ovaj problem je za starije ljude koji već imaju zdravstvene probleme poput “začarane spirale” jer usamljenost može povećati vjerojatnost od depresije ili kardiovaskularnih bolesti, pojasnila je Maike Luhmann, profesorica psihologije koja je vodila spomenutu studiju.

Vlada Velike Britanije još je početkom prošle godine imenovala ministricu za usamljenost koja je zadužena za pružanje “praktične i emocionalne podrške” starijim i mladim osobama koje se suočavaju s ovim problemom.

Britanska premijerka Theresa May usamljenost je nazvala tužnom stvarnošću modernog života.