Fotografije koje ilustriraju pogubne ljudske učinke

surfer, otpad
Zak Noyle/Foundation for Deep Ecology

“Foundation for Deep Ecology” i “Population Media Center” objavili su zbirku fotografija koje nam najbolje mogu prikazati što je doista ljudski rod sposoban učiniti planeti.

Tema o kojoj se rijetko raspravlja, ostavila je mnoge bez daha.

Neke od fotografija iz kolekcije pogledajte u nastavku:

Peter Essick/Foundation for Deep Ecology

Elektronički otpad (prikazan na fotografiji iznad) dostavlja se iz cijelog svijeta u Ghanu. Tvrdi se da se čak 80% ovakve vrste otpada ne recikilira, što onda direktno ugrožava radnike zemalja u razvoju. Oni su svojim ručnim razvrstavanjem direktno izloženi opasnim tvarima poput žive i olova. Prema tome, ovom slikom ukazano je na važnost recikliranja e-otpada, koje u konačnici pomaže smanjenju distribucije toksičnih materijala u prirodi.

Pablo Lopez Luz/Foundation for Deep Ecology

Ciudad de México kao glavni grad države Meksiko predstavlja jedan od najnaseljenijih gradova zapadne polutke. Njegovo stanovništvo ubrzano se povećava – sa milijun stanovnika došli su na 15 milijuna u samo 50 godina! Prekomjernost stanovništvo ondašnjim vlastima predstavlja sve veći problem. Povećan je broj beskućnika, a upitan postoje i status zdravstvenih usluga, stambenih prostora i slično.

Mike Hedge/Foundation for Deep Ecology

Los Angeles grad je koji broji više automobila nego stanovnika! Emisije štetnih plinova su postale neizdržljive, pa je vlast donijela plan prema kojemu će svoje stanovnike “izvući iz autiju”. Za manje od desetljeća, žele uvesti kupnju isključivo električnih automobila, ali i da svi autobusi u gradu budu električni. Uz to, plan mi je 20% svih putovanja koji se vrše automobilom prebaciti na javni gradski prijevoz.

Digital Globe/Foundation for Deep Ecology

Na ovoj fotografiji prikazan je najveći svjetski rudnik dijamanata u Rusiji. Sa 525 metara dubine predstavlja najveću “rupu” napravljenu na Zemlji od strane čovjeka. Nakon iskopa, dijamanti se šalju u Moskvu na daljnu obradu i analizu.

Lu Guang/Foundation for Deep Ecology

Čovjek koji se okreće i pokriva nos simbolizira smrad Žute rijeke u Kini. Neugodni mirisi ondje nisu slučajni. Iako Žuta rijeka opskrbljuje većinu ljudi na sjeveru zemlje, postala je zagađena industrijskim otpadom. Njezina kvaliteta naglo se pogoršala u posljednjih nekoliko godina. To ju sada čini nesigurnom za korištenje, kažu znanstvena istraživanja.

Izvor: Mic.com