Evo zašto se trebamo češće družiti s drugim ljudima

nasmijane žene, druženje
Foto: StockSnap/Pixabay

Društvena podrška, bilo da dolazi od prijatelja, članova obitelji ili supružnika, snažno je povezana s boljim mentalnim i fizičkim zdravljem

Kada odlučimo poboljšati svoje zdravlje, uglavnom krenemo poznatim putem: nastojimo se zdravo hraniti, usvajamo novu rutinu vježbanja, trudimo se piti više vode i osigurati dovoljno sati sna.

Naravno, svaka od ovih stvari je važna, ali svi se usredotočujemo samo na fizičko zdravlje. Međutim, sve veći broj istraživanja sugerira da je socijalna komponenta jednako, ako ne i više, važna za opće blagostanje.

Primjerice, nedavno objavljena studija u časopisu “Plos one” pokazala je da je snaga čovjekovog socijalnog kruga bolji pokazatelj stresa, sreće i dobrobiti od uređaja za praćenje fizičkih aktivnosti.

Beskrajne količine zdravstvenih podataka ne mogu pružiti cijelu sliku. Naš životni stil, način uživanja i društvena mreža, sve su to važne odrednice naše dobrobiti, kaže profesor računalnih znanosti i inženjerstva na Sveučilištu Notre Dame i koautor studije, Nitesh Chawla.

Njegovu teoriju podupiru i brojna ranija istraživanja. Naime, studije su pokazale da je društvena podrška, bilo da dolazi od prijatelja, članova obitelji ili supružnika, snažno povezana s boljim mentalnim i fizičkim zdravljem.

Te studije su pokazale da snažna društvena podrška može smanjiti razinu stresa, popraviti raspoloženje, potaknuti na zdravo ponašanje, poboljšati kardiovaskularno zdravlje, poboljšati oporavak od bolesti itd.

S druge strane, pokazalo se da je društvena izolacija povezana s većom stopom kroničnih bolesti i lošijim mentalnim zdravljem. Štetni učinci usamljenosti na zdravlje uspoređeni su s pušenjem 15 cigareta na dan, piše Time.

Stručnjaci naglašavaju da čak i male društvene promjene mogu imati velik utjecaj. Započinjanje razgovora sa suradnicima nakon sastanaka ili kraće interakcije s nepoznatim osobama mogu učiniti naš društveni život boljim i pridonijeti boljem zdravlju.