Adventska ponuda u hrvatskim gradovima

advent, adventska ponuda
Foto: Pixabay
Gradovi širom Hrvatske natječu se u smišljanju što maštovitijih programa za Advent
Zagreb

Glavni grad Hrvatske već tri godine za redom nosi titulu najbolje adventske destinacije u Europi, a Advent svake godine ima i nekoliko novih događanja. Osnovni motiv ovogodišnjeg adventa su djela slavne spisateljice Ivane Brlić Mažuranić pa će veliki broj adventskih događanja sadržavati elemente njezinih bajki.

Osim već poznatih adventskih lokacija, Europskog trga, Prekrižja, Strossmayerovog šetališta, Trga bana Josipa Jelačića, tunela Grič, Zrinjevca, adventskog programa u Klovićevim dvorima i na platou Gradec te fuliranja na Strossmayerovom trgu, ove godine su dodane i neke nove lokacije.

Advent u Maksimiru odvijat će se u suradnji sa Zoološkim vrtom, a nudi zabavu za cijelu obitelj. Novost su i Advent u Staroj Tkalči koji donosi prikaz tradicionalnih obrta i duh najstarijih zagrebačkih naselja Kaptola i Gradeca te Filmski advent, koji će se odvijati u prolazu sestara Baković i kinu Europa.

Split

Advent u Splitu odvijat će se na više lokacija koje će goste privlačiti gastronomskom ponudom i prigodnim uređenjem. Veliki božićno-novogodišnji sajam na Rivi je gdje se nalaze brojne kućice s raznolikom ponudom, središnje je mjesto Adventa u Splitu.

Božićni sajam će se protezati i Ulicom kralja Tomislava, a u Đardinu će se odvijati program prilagođen najmlađima.

Nova adventska lokacija u Splitu je Trg Gaje Bulata, ispred Hrvatskog narodnog kazališta. Posjetitelji ondje mogu pronaći nekoliko trgovačkih kućica, a za zabavu će biti zaduženi ulični umjetnici.

Nezaobilazna lokacija je i Pjaca, koja će u ovo božićno vrijeme biti dodatno uljepšana. Posjetitelji se ondje mogu zabavljati uz glazbeni program koji će započinjati svakog dana u 18 sati, a očekuje ih i prigodna gastronomska ponuda.

Rijeka

Riječki Advent će ove godine biti proširen na nekoliko novih lokacija. Advent na Gradini ove godine se širi na park pored Kaštela. Osim glazbenih nastupa, posjetitelje Trsata očekuju žive jaslice i klizalište.

Adventski program odvijat će se na Trgu Riječke rezolucije, u Riječkom tunelu, Koblerovom trgu, Korzu, Trgu 128. brigade HV-a te na gatu Karoline Riječke, gdje je ove godine postavljeno klizalište “Morska pahuljica”.

Osijek

Advent u Osijeku ove se godine rasprostire na više od 5000 kvadratnih metara u centru grada. Na glavnom gradskom trgu je smješteno klizalište, a pored se na trgu Ivana Pavla II nalazi božićni sajam na kojem brojni obrti i proizvođači nude svoje proizvode. U Županijskoj ulici je smješten ugostiteljski dio.

Zadar

Zadrani zabavu mogu potražiti na Trgu Petra Zoranića, na kojemu će se održavati koncerti poznatih izvođača. Adventski program će se odvijati i u sportskom centru Višnjik koji nudi zatvoreno klizalište te na Forumu.

Novost je i “Kampo KAdvent”, program kojim se u ovo vrijeme želi oživjeti dio grada poznat pod nazivom Kampo Kaštelo. Posjetitelje ondje očekuju koncerti, interaktivne igre, dječji programi i gastronomske večeri.

Dubrovnik

Središte Adventa u Dubrovniku je Stradun, na kojemu će se održavati koncerti poznatih izvođača, a tradicijski obrtnici će se predstaviti sa svojim rukotvorinama i ugostiteljskom ponudom.

Organiziraju se i brojni kulturni programi poput izložbi, predstava, ali i zanimljivih i prigodnih radionica za sve uzraste.