Tamno bijela zemlja: Zlatan Vehabović predstavlja impresije s Arktika

zlatan vehabović
Zlatan Vehabović / Foto: Damir Žižić, Lauba House
Poznati umjetnik predstavit će ciklus od 19 slika nastalih nakon ekspedicije na Arktiku 

Za nekoliko dana u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu otvara se izložba Zlatana Vehabovića, jednog od najboljih slikara svoje generacije. Nazvan ‘Tamno bijela zemlja’, ciklus koji će biti predstavljen u Umjetničkom paviljonu rezultat je sudjelovanja autora u ekspediciji na jedrenjaku čija se ruta protezala krajnjom nezamrznutom regijom polarnoga arktičkog mora uz obale otoka Svalbard.

Pet tjedana intenzivnog boravka na jedrenjaku u jesen 2016. godine sastojalo se od plovidbe, redovnih iskrcavanja u nenaseljena priobalna područja golemog arhipelaga, aktivnog planinskog pješačenja te obilaska nastanjenih i napuštenih boravišta te manjih gradova regije, a cijelo iskustvo Vehabović je dokumentirao džepnim fotoaparatom. Po povratku u atelijer u Zagrebu, iscrpnim revidiranjem umjetnik je podijelio snimljeni materijal u četiri tematske skupine, djelomično samonametnute prirodom podneblja, a dijelom specifičnim osobnim interesima (ekspedicija, pejzaž, povijest / politika regije i ekološka dimenzija umjetnikovog iskustva). Putem kolažiranja te superimpozije različitih dijelova snimljene dokumentacije nastalo je 30 predložaka koji su poslužili za kompoziciju 21 slike koje će kao krajnji produkt ovoga projekta biti izložene u Umjetničkom paviljonu.

Riječ je o projektu realiziranom unutar ciklusa site-specific izložbi, odnosno izložbi suvremenih hrvatskih umjetnika rađenih namjenski za prostor Umjetničkog paviljona, koji je pokrenut unazad desetak godina, a imao je izvrsnu recepciju od strane struke, medija i publike.

Izložba se u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu otvara u četvrtak, 19. srpnja 2018. u 20 sati, a ostaje otvorena do 2. rujna 2018. godine. Glavni kustos izložbe je ugledni hrvatski likovni kritičar i kustos Branko Franceschi.

Za vrijeme trajanja izložbe Umjetnički paviljon bit će otvoren za posjetitelje prema redovnom radnom vremenu, od utorka do nedjelje od 11 do 20 sati, odnosno petkom do 21 sat.

 

Foto: Flickr / Damir Žižić, Lauba House