Zagrebački HNK priprema kultnu Shakespeareovu dramu ‘Kralj Lear’

Commons
Premijera ‘Kralja Leara’ u režiji Janusza Kice zakazana je za 23. veljače

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu priprema Shakespearovu dramu ‘Kralj Lear’, nazvanu jednim od najsublimnijih tekstova svjetske dramske literature.

Kralj Lear nastao je između 1603. i 1606. godine, a praizvedbu je doživio 26. prosinca 1606. u Londonu. Shakespeare je radnju smjestio u raniju britansku povijest, a izvor za priču pronašao u drugom izdanju Holinshedovih Kronika Engleske, Škotske i Irske, objavljenom 1587. godine.

Komad počinje u trenutku kada se ostarjeli kralj Lear povlači s prijestolja odlučivši razdijeliti kraljevstvo svojim kćerima. Onoj koja ga najviše voli dodijeliti će najveći dio. Goneril i Regan mu laskaju, no najmlađa Cordelija iznenadi svojeg oca izjavom kako svoju ljubav ne može nakititi praznim riječima. U bijesu Lear razbaštini Cordeliju, koja odlazi u Francusku. Lear namjerava preostale dane života provoditi naizmjence kod svojih kćeri, no obje su nezadovoljne njegovim svojeglavim ponašanjem te ga izvrijeđaju optužujući za bahato ponašanje. Osuđen lutati pustopoljinama na rubu ludila, najzad spozna svoju zabludu, no to je za Cordeliju prekasno. Shvativši koliko je pogriješio, nesretni kralj umire od žalosti.

‘Kralj Lear’ jedno je od najizvođenijih Shakespeareovih djela, poznato kao izazov za sve kazališne umjetnike. Duboka ljudska analiza starosti, roditeljstva, odnosa prema najbližima, bračnih i izvanbračnih veza, ljubavnih zanosa, postojanosti i skromnosti pridaje ovom kultnom komadu bezvremenski karakter.

U naslovnoj ulozi nastupit će Predrag Miki Manojlović, uz kojeg u predstavi nastupaju Ivan Jončić kao francuski kralj, Ana Begić kao Goneril, Iva Mihalić kao Regan, Jadranka Đokić kao Cordelia, Milan Pleština kao grof od Gloucestera, Mislav Čavajda kao Gloucesterov sin Edgar, Bojan Navojec kao Gloucesterov nezakoniti sin Edmund, Goran Grgić kao grof od Kenta, Krešimir Mikić kao luda, Ivan Glowatzky kao vojvoda od Albanyja, Luka Dragić kao vojvoda od Cronwalla, Alen Šalinović kao Oswald, Damir Markovina kao Plemić, Silvio Vovk kao vojvoda od Burgundije, Ivan Colarić kao Prvi sluga i Ugo Korani kao Drugi sluga.

Prijevod i dramaturgiju potpisuje Lada Kaštelan, scenografiju Numen i Ivana Jonke, glazbu Tamara Obrovac, a kostimografiju Eva Dessecker.

Izvor: Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu