Vodeća svjetska sopranistica Krassimira Stoyanova 22. prosinca u Lisinskom

Krassimira Stoyanova
Foto: Opera Online
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu ugostit će 22. prosinca u svojem ciklusu ‘Lisinski subotom’ jednu od najpoznatijih svjetskih opernih diva, bugarsku sopranisticu Krassimiru Stoyanovu, koja će uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije izvesti repertoar kojim je osvojila svjetske publike, uključujući djela Verdija, Dvořáka i Čajkovskog.

Kako se ističe u najavi, riječ je o pjevačici neupitne izvrsnosti koja uživa najviši ugled među poznavateljima i ljubiteljima glazbe i operne umjetnosti, te je uvijek prvi izbor najvećih svjetskih pozornica.

“Teško je opisati kako glazbenik uspijeva stvoriti čarobnu poveznicu između publike i djela, ali kod Krassimire Stoyanove to je glas raskošne boje. Redoviti nastupi u najvećim svjetskim opernim kućama, stojeće ovacije publike i neizostavne pohvale kritike bez pretencioznog eksponiranja u manirama pop-zvijezde – Bugarka Krassimira Stoyanova danas je jedan od rijetkih primjera ove vrste opernih diva na svjetskom vrhu”, stoji u najavi.

Krassimira Stoyanova jedna je od vodećih sopranistica našega vremena. Prvi put je profesionalno nastupila 1995. u Državnoj opernoj kući u Sofiji. Nakon toga posebno se proslavila interpretacijama talijanskog, napose verdijanskog opernog repertoara, ali i nizom drugih glavnih opernih uloga.

Pjevala je u najvećim kazališnim kućama svijeta (Metropolitan opera, Royal Opera House, londonski Covent Garden, Teatro alla Scala u Milanu, Bastille u Parizu, državne opere Münchena, Hamburga, Berlina, Dresdena i Züricha), a za svoju umjetničku izvrsnost zaslužila je naslov Kammersängerin Bečke državne opere, koji imaju čast nositi samo velikani opernog svijeta.

Surađivala je s glasovitim dirigentima, među kojima s Danielom Barenboimom, Riccardom Chaillyjem, Myung-Whunom Chungom, Vladimirom Fedosejevim, Danieleom Gattijem, Bernardom Haitinkom, Zubinom Mehtom, Riccardom Mutijem, Seijijem Ozawom, Jurijem Termirkanovim i dr.). Rado izvodi i koncertni repertoar te snima nosače zvuka, od kojih su neki osvojili i diskografske nagrade (Critics Choice, Preis der Deutschen Schallplatenkritik).

“Publika ciklusa Lisinski subotom imat će privilegij uživati u repertoaru zbog kojeg svijet obožava tu bugarsku sopranisticu – djela Verdija, Dvořáka i Čajkovskog samo su dio spektakularnog programa za nezaboravan doživljaj”, poručuju iz Lisinskog. (Hina)