Vinil, šlageri i mini-suknje: povratak u 60e uz veliku izložbu u MUO Zagreb

MUO / YouTube screenshot
Izložba donosi sveobuhvatni presjek prijelomnog desetljeća, uz cjeloviti uvid u kulturu i društvo 60ih u Hrvatskoj i njenom okruženju

Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu uskoro otvara svoju središnju izložbu u 2018. godini. Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost prikazat će presjek jednog turbulentnog razdoblja hrvatske povijesti i pružiti publici zaokruženi uvid u period od 1958. do 1971. godine.

Ova atraktivna izložba bit će otvorena za javnost čak šest mjeseci, od travnja do početka listopada. U širem kontekstu promotrit će i analizirati situaciju u Hrvatskoj u 60ima u područjima umjetnosti, kulture, arhitekture, fotografije, dizajna, književnosti, kazališta, glazbe i filma.

Kroz ukupno osamnaest dionica izložbe i odabirom brojnih eksponata od dokumentarne građe do umjetničkih djela, od fotografija do filmskih, televizijskih i glazbenih inserata, od predmeta svakodnevice do znakova vremena koji su u najdoslovnijem smislu mijenjali svijet, izložba će nastojati na što jasniji način prikazati Hrvatsku kao cjelinu jednog, po mnogočemu, turbulentnog, ali i blistavog vremena. Kroz presjek ovog važnog desetljeća izložba će prikazati kako su šezdesete godine u Hrvatskoj u ekonomskom smislu donijele do tada neviđeni prosperitet i pridonijele razvoju konzumerističkog društva, ali i na cjelovit i sveobuhvatan način nastojat će prikazati presjek prijelomnog desetljeća ne samo za Hrvatsku i njezino okruženje, već i trenutke kada se na globalnoj razini mijenjaju političke, ekonomske i kulturološke paradigme.

Priprem ambicioznog projekta

Festivali zabavne glazbe, vinil ploče, šlageri, VIS-ovi, Fićo, Trst i rifle, mini-suknje, rock’n’roll i seksualna revolucija samo su neka od obilježja koja su snažno utjecala na razvojne procese u modernizaciji društva šezdesetih godina i koja će biti sastavni dio izložbe.

MUO je uz izložbu pripremio i brojne popratne aktivnosti za javnost: edukativne programe, okrugle stolove, predavanja autora pojedinih tematskih cjelina, koncerte s glazbom iz 60ih godina, filmove i predstave, kao i bogati suvenirski program.

U pripremi ovog ambicioznog izložbenog projekta više su godina sudjelovali istaknuti stručnjaci iz raznih područja kulture. Idejni koncept izložbe osmislio je Zvonko Maković, a autorski tim uz njega čine Ana Lederer, Ante Batović, Dunja Nekić, Hrvoje Horvat, Igor Duda, Inoslav Bešker, Koraljka Vlajo, Krešimir Nemec, Lovorka Magaš Bilandžić, Maja Đurinović, Marija Tonković, Marina Bagarić, Maroje Mrduljaš, Nada Zgrabljić Rotar, Nina Simončić, Seadeta Midžić i Tomislav Šakić.

Izložba će biti otvorena za posjetitelje od 26. travnja do 30. rujna 2018.

Muzej za umjetnost i obrt