Odlazak glumačke dive: nakon teške bolesti preminula Milena Dravić

milena dravic, film
Milena Dravić / YouTube screenshot
Jedna od najpoznatijih srpskih i jugoslavenskih glumica, Milena Dravić, preminula je u noći sa subote na nedjelju u Beogradu

Poslije duge i teške bolesti, o kojoj je šutjela i nosila se s njom daleko od javnosti, glumica je preminula u 79. godini života, u beogradskoj bolnici Bežanijska kosa, potvrdili su Hini njezini prijatelji.

Milena Dravić rođena je u Beogradu 5. listopada 1940., glumom se počela baviti još kao srednjoškolka, a u karijeri koja je trajala gotovo 60 godina, snimila je stotinjak filmova i osvojila mnogobrojne filmske nagrade.

Među njima se ističu Zlatna palma u Cannesu za ulogu u filmu “Poseban tretman” Gorana Paskaljevića, dvije Zlatne i šest Srebrnih arena na Filmskom festivalu u Puli.

Dobitnica je i nekoliko nagrada za životno djelo.

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima “Prekobrojna”, “Jutro”, “Kozara”, “Bitka na Neretvi”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Rad na određeno vreme”, “Moj tata na određeno vreme”, “Sekula se opet ženi”, “Nije lako s muškarcima” i “Zona Zamfirova”.

milena dravic
Milena Dravić / YouTube screenshot

Glumica je u srpnju bila u Puli kada je u sklopu popratnog programa 65. Pulskog filmskog festivala u Srpskom kulturnom centru u Puli otvorena izložba “Milena: izložba fotografija”, retrospektiva fotografija srpske glumice.

“Pulu obožavam, za Pulu sam vezana od svog prvog filma ‘Vrata ostaju otvorena’ da bih nakon nekoliko godina postala i najmlađi dobitnik prve Zlatne Arene za film ‘Prekobrojna’. U Puli sam postala prava glumica, moja sudbina je vezana za Pulu i uvijek se u tom gradu osjećam ugodno jer ovdje ljudi vole umjetnost i film”, kazala je tada Milena Dravić.

Iako već ozbiljno bolesnu, taj boravak u Puli vratio ju je u život. Potom je na poziv Rade Šerbedžije, samo nekoliko dana kasnije, otišla i na filmski festival na Palić, gdje ju je publika, ne slutivši da nazoči posljednjem javnom nastupu velike glumačke dive, dugo pozdravljala stojećim ovacijama.

Dio Palićkog festivala bila je i izložba “Milena”, koju je otvorila njezina kolegica Mira Banjac.

“Ovo lice kojim smo sada okruženi – to je najblistavije lice naše kinematografije. Milena Dravić je naša jedina autentična filmska glumica, a koja ima maestralni i televizijski i kazališni opus. Ne događa se često takva karijera”, rekla je Mira Banjac, podsjetivši i na jedan od najpoznatijih glumačkih brakova na jugoslavenskoj i srpskoj sceni – Milenu Dravić i Dragana Nikolića.

Dravić je uvijek govorila kako je, unatoč svim nagradama, zadovoljnom čini samo unutarnja spoznaja: “Mogli su to biti i Zlatni lavovi i Zlatne Arene i Kanska nagrada… sve to ne bi vrijedilo, ako ja nisam zadovoljna. Najvažnije je bilo da sam, u sebi, zadovoljna ulogom koju igram.”

(Hina)