U Berlinu izložena remek-djela Hitlerova dilera umjetninama

Umjetnine
Foto: YouTube
Dugo skrivana od javnosti, u Berlinu je izložena golema kolekcija modernih majstora slikarstva u posjedu nekadašnjeg Hitlerova dilera umjetninama.

Monet, Cezanne, Rodin – duga lista neprocjenjivih slika Hildebranda Gurlitta otkrivena je u medijima 2013. da bi vlasti potom zaplijenile više od 1500 umjetnina u kući njegova sina u Salzburgu i stanu u Muenchenu.

Nakon desetljeća skrivanja, u berlinskom muzeju izloženo je oko 500 remek-djela iz kolekcije omiljenog trgovca umjetninama nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

Radi se tek o dijelu od približno 20.000 umjetnina koje su po Hitlerovoj zapovjedi maknute iz njemačkih muzeja kao “patološka” i “rasno inferiorna” umjetnost.

Veliki ljubitelj modernizma, Gurlitt je prikupljao i djela koja su židovski vlasnici morali prodati po iznimno niskim cijenama i ona koja su zabranili Hitlerovi cenzori.

Izložba govori i o Gurlittovoj ulozi u nacističkom umjetničkom biznisu, dijelu Hitlerova plana za uništenje europskih Židova.

On je prikupljao slike za ozloglašenu Hitlerovu izložbu “Entartete Kunst” (Degenerativna umjetnost) u Muenchenu 1937., na kojoj su bila prikazana moderistička djela što su ih nacisti zaplijenili jer prema Hitleru nisu veličala njemački ponos.

Berlinska izložba priča priče i o nekim Gurlittovim suvremenicima, ukazujući na sudbinu židovskih umjetnika, kolekcionara i trgovaca umjetninama koji su postali žrtve Hitlerova zločinačkog režima. (Hina)