Što čitaju Hrvati? Najpopularniji naslovi posuđivani u knjižnicama u 2017.

Obrazovanje
Pixabay
Domaća publika najviše voli čitati krimiće i trilere

Koji su romani najviše zaokupljali pažnju hrvatske publike prošle godine? U potrazi za podacima o čitateljskim navikama i sklonostima, tportal se obratio vodećim domaćim knjižnicama te donio pregled najpopularnijih naslova posuđivanih diljem zemlje u 2017. godini.

Vodeći miljenik publike i dalje je Karl Ove Knausgård, norveški pisac čije autobigrafsko djelo Moja borba (OceanMore) čvrsto drži prvo mjesto na popisima najposuđivanijih naslova u Knjižnicama grada Zagreba, Gradskoj knjižnici Rijeka i Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu, ako se izuzmu školske lektire. Jedino u Dubrovniku Knausgårdu pripada tek sedmo mjesto na ljestvici popularnih romana.

I dalje najviše čitamo kriminalističke romane i trilere: još jedan popularni Norvežanin, Jo Nesbø, ima po četiri romana na popisima deset najposuđivanijih knjiga u Rijeci i Zagrebu. Uz njega izvrsno kotira i Paula Hawkins, čija se Djevojka u vlaku (Mozaik knjiga) našla na prvom mjestu u Dubrovniku te na drugom u svim ostalim konzultiranim knjižnicama.

Slijedi Elena Ferrante, čiji je roman Dani zaborava (Profil) među deset vodećih u Rijeci i Splitu. U Zagrebu popis deset najposuđivanijih romana sačinjavaju samo krimići, uz izuzetak Knausgarda i Amosa Oza, čiji je roman Juda (Fraktura) prošle godine posuđen preko 1400 puta.

Vodeći hrvatski autor 2017. godine bio je Kristian Novak. Njegovi hit romani Ciganin, ali najljepši i nešto stariji Črna mati zemla (oboje OceanMore) u svim su gradovima među deset najviše posuđivanih. Slijede Damir Karakaš i roman Sjećanje šume (Sandorf/Buybook) te Marina Vujčić i njezin Susjed (V.B.Z.).

Na popisu najpopularnije publicistike vodi Neal Donald Walsch i njegov Razgovor s Bogom: jedan neobični dijalog (V.B.Z.), a slijede ga Yuval Noah Harari i Sapiens: kratka povijest čovječanstva (Fokus komunikacije) te Clarissa Pinkola Estés s već dugo popularnim djelom Žene koje trče s vukovima (Algoritam).