Slika Davida Hockneyja postaje najskuplje djelo živućeg umjetnika

david hockney, portrait of an artist, the met
Flickr / Regan Vercruysse
Ako poznato djelo Davida Hockneyja dostigne predviđenu cijenu, nadmašit će dosadašnje rekordere Jeffa Koonsa i Gerharda Richtera za više od 20 milijuna dolara

Aukcijska kuća Christie’s predviđa da će slika Davida Hockneyja Portret umjetnika (Bazen s dva lika) dostići cijenu od 80 milijuna dolara i time postati najskuplje djelo živućeg umjetnika ikad prodano na aukciji.

Njujorška aukcijska kuća u četvrtak je objavila da će Portret umjetnika biti ponuđen na prodaju, piše The Guardian. Predviđena konačna cijena čak je tri puta veća od najskupljeg Hockneyjevog djela koje je dosad prodano na aukciji: sliku Pacific Coast Highway and Santa Monica prodao je Sotheby’s u New Yorku za 28,5 milijuna dolara ranije ove godine.

Ukoliko se procjena koju je objavio Christie’s obistini, Hockney će nadmašiti dosadašnjeg rekordera Jeffa Koonsa, čija je skulptura od čelika Balloon Dog (Orange) prodana 2013. godine za 58 milijuna dolara. Slijedi Gerhard Richter, najskuplji europski umjetnik, čiji je Abstraktes Bild iz 1988. prodan u Londonu 2015. godine za 46 milijuna dolara, tj. 30, 4 milijuna funti.

david hockney, portrait of an artist
Flickr / Regan Vercruysse

Dopredsjednik odjela za poslijeratnu i suvremenu umjetnost u Christie’s-u Alex Rotter nazvao je Hockneyjevu sliku “jednim od velikih remek-djela modernog doba”.

Slika iz 1972. prikazuje umjetnikovog bivšeg partnera Petera Schlesingera koji, stojeći uz rub bazena, promatra drugog muškarca pod vodom.

Smatra se da je vlasnik slike Joe Lewis, 81-godišnji milijarder i vlasnik kluba Tottenham Hotspur, koji trenutačno živi na Bahamima. Lewis je poznat kao strastveni kolekcionar umjetnina, a posjeduje djela slavnih slikara poput Picassa, Chagalla, Matissea i Luciana Freuda.

Impresivno djelo prošle je godine bilo predstavljeno na retrospektivnoj izložbi kultnog britanskog umjetnika u muzeju Tate Britain. Nakon toga, izloženo je u Centre Pompidou u Parizu i Metropolitan Museum of Art u New Yorku.

Prije aukcije koja je najavljena za studeni, djelo će biti postavljeno na izložbama u Hong Kongu 28. i 29. rujna, u Londonu od 3. do 5. listopada i u Los Angelesu od 23. do 27. listopada.

 

Fotografije: Flickr / Regan Vercruysse