Cenzura bez granica: Rubensove slike preskandalozne za Facebook

rubens, facebook, cenzura, visit flanders
YouTube screenshot
Facebook je nedavno uklonio reklamu Flamanske turističke zajednice u kojoj se javlja neprimjeren sadržaj – Rubensove slike

Flamanska turistička zajednica javno se pobunila protiv cenzure koju je Facebook proveo nad njihovom kampanjom na popularnoj društvenoj mreži. Ne bi ovo bila neobična vijest da je u pitanju neki doista nedoličan sadržaj, ali u ovom slučaju se Facebooku omaknuo pomalo nezgodan potez. Naime, uklonjena reklama turističke zajednice bila je problematična jer se u njoj javlja golotinja – na djelu velikog baroknog umjetnika Petera Paula Rubensa.

U reklami se vidjela Rubensova slika Skidanje s križa koja prikazuje Krista golog torza, piše BBC. Nakon što je Facebook video proglasio neprimjerenim i uklonio objavu, turistička zajednica promptno je snimila novu reklamu i razveselila javnost.

Nova snimka prikazuje posjetitelje koji mirno razgledavaju postav u Rubensovoj kući, muzeju u Antwerpenu gdje su izložena djela slavnog slikara. U jednom trenutku, u prostoriju upadaju uniformirani Facebookovi inspektori i pokušavaju sve prisutne korisnike Facebooka odvratiti od gledanja u aktove.

‘Rubens bi imao mnogo pratitelja na Facebooku’
Facebook inače ne cenzurira golotinju umjetničke prirode, ali ima nešto stroža pravila kad je riječ o komercijalnim sadržajima. Flamanska turistička zajednica uputila je otvoreno pismo osnivaču Facebooka Marku Zuckerbergu u kojem protestiraju protiv ovakvog tipa cenzure.
“Vi smatrate gole grudi i stražnjice koje je naslikao naš umjetnik neprimjerenima. Iako se potajno smijemo tome, vaša kulturalna cenzura nam poprilično otežava život”, napisali su.
“Želimo koristiti vašu platformu za promociju naših flamanskih majstora i same Flandrije – jer i ljubitelji umjetnosti koriste Facebook. Da je Peter Paul Rubens imao profil na Facebooku u svoje vrijeme, imao bi nevjerojatan broj pratitelja na svojoj stranici”, zaključili su iz turističke zajednice. Pismo je potpisao izvršni direktor Peter de Wildes, a inicijativu su podržali brojni muzeji i druge kulturne institucije.