Riječko Art-kino obilježilo deset godina djelovanja

art kino, rijeka
Foto: kinomreza.hr
Riječko Art-kino proslavilo je u utorak 10. godišnjicu osnutka pretpremijerom novog filma Vinka Brešana “Koja je ovo država”.

Film je prikazan u dvorani ispunjenoj do posljednjeg mjesta a po završetku je – uslijedio pljesak, jedan od najduljih uopće u ovom kinu, rekla je ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković.

Publici su se obratili i članovi filmske ekipe, redatelj Vinko Brešan te glumci Slaven Knezović i Pjer Meničanin.

Art-kino je počelo s radom u prosincu 2008., a 2012. je utemeljeno kao samostalna ustanova u kulturi, kojoj je osnivač Grad Rijeka.

Mišković je u najavi proslave ocijenila da je to kino postalo filmsko središte Hrvatske i šire regije te središte kulturnoga i društvenog života grada, za sve dobne skupine.

S godinama djelovanja je rasla i posjećenost Art-kina, tako da je sa 17.000 posjetitelja prve godine došla do više od 55.000 ove godine. U 10 godina je u kinu bilo 330.000 posjetitelja, a pratili su više od 8000 javnih programa. Art-kino danas ima drugu najveću posjećenost u Rijeci, nakon HNK Ivana pl. Zajca, a program mu se sastoji od art- filmova, preko blockbustera, animiranih i igranih filmova za djecu do dokumentarnih i kratkih filmova lokalnih autora, dodala je.

Obilježavanje godišnjice Art-kina se nastavlja 19. i 20. prosinca premijerama filmova “Kraj svjetla” Aleša Suka i “Beskrajni rep” Željke Sukove, a 21. prosinca otvara se izložba u čast najvjernijeg gledatelja Art-kina Marjana Štimca, koji u proteklih 10 godina nije propustio nijedan film. (Hina)