Projekt Ilica oživljava legendarnu zagrebačku ulicu bogatim kulturnim programom

projekt ilica, q'art, zagreb
Projekt Ilica / Press
Prazni prostori i dvorišta u Ilici, zagrebačkoj žili kucavici, oživjet će na tjedan dana krajem svibnja

Pomalo uspavana Ilica, nagrđena napuštenim dvorištima i uličnim prostorima, od 18. do 25. svibnja opet će disati punim plućima. Projekt Ilica: Q’Art otvara svoja vrata i prozore te poziva sve građane i posjetitelje na mnoštvo glazbenih, književnih, plesnih, filmskih, umjetničkih i ostalih programa.

Programi će se održavati na Rokovom perivoju  kojeg će ispuniti umjetnost i glazba, parku Akademije likovnih umjetnosti (ALU), u devet praznih dvorišnih prostora gdje se pripremaju izložbe, likovne radionice i književna zbivanja, a još 20 uličnih izloga postaje izložbeni prostor studenata i umjetnika. U parku između Ilice i Dalmatinske svakoga dana će se prikazivati filmovi za djecu i odrasle na otvorenom, a i Britanski trg će gostima ispričati svoju umjetničku priču.

Posjetitelje očekuje čak 26 umjetničkih i participativnih radionica, 19 predavanja i prezentacija, 16 umjetničkih performansa, 9 umjetničkih izložbi te 8 koncerata klasične i jazz glazbe.

Projekt Ilica / Press
Povratak kulture u napuštene prostore u gradskom centru

Projektom se želi podići kvaliteta života te potaknuti dijalog između građana i javne uprave, kako bi se kultura i raznovrsni sadržaji vratili u napuštene prostore u središtu grada. Poticanje poduzetništva i proizvodnje unutar lokalne zajednice drugi je cilj ovog projekta, usko vezan uz neiskorištene javne prostore kojih samo u Ilici ima čak 76, a predstavljaju veliki energetski, socijalni, estetski, zdravstveni i ekološki problem.

Ovaj petogodišnji razvojni projekt autorski potpisuju i organiziraju Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović, uz suorganizaciju ALU, Grada Zagreba i Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija. Projekt Ilica održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva državne imovine, Sveučilišta u Zagrebu i Turističke zajednice grada Zagreba.

Začetak ovog projekta nalazimo u 2000. godini kad je Aleksandar Battista Ilić započeo s Community Art-om u napuštenom dvorišnom prostoru Ilice 89. Iza Battiste su iznimno aktivističko iskustvo, brojni projekti i međunarodna umjetnička karijera. Dekan ALU je ujedno i pokretač i autor Projekta Ilica: Q’Art, angažirani konceptualni umjetnik s vizijom, performer te pokretač kolektivnih, participativnih umjetničkih praksi. Druga članica ovog umjetničkog tima, Ivana Nikolić Popović, predsjednica je HKKKKI, autorica projekta Mreže kreativnih gradova, predsjednica udruge Mreže za razvoj i kreativnost, dopredsjednica Zajednice kreativne industrije pri HGK i naposljetku – umjetnica poduzetničkog duha.

Informacije o Projektu Ilica te svim predstojećim zbivanjima mogu se pronaći ovdje ili na Facebook  stranici Projekt Ilica.