Pozdrav iz Rijeke: povijest grada na starim razglednicama

muzej grada rijeke, rijeka, razglednica
Muzej grada Rijeke / Facebook
U Muzeju grada Rijeke uskoro se otvara atraktivna izložba na kojoj posjetitelji mogu zaviriti u riječku prošlost uz pomoć razglednica

Nazvana ‘Pozdrav iz Rijeke / Un saluto da Fiume’, izložba predstavlja kolekciju starih razglednica iz fundusa Muzeja koje su nastale između 1890ih i 1960ih godina.

Razglednice su tematski vezane uz Rijeku i okolicu, a zainteresiranim posjetiteljima koje zanima povijest grada pokazat će kako su nekad izgledale riječke ulice, trgovi i druge vizure grada. U kolekciji ima razglednica nastalih u svrhu turističke promocije, ali i gospodarstvene ili političke propagande.

Kako piše Moja Rijeka, izložba je podijeljena u nekoliko cjelina: povijest razvoja razglednice, povijest razglednice u riječkom kontekstu, pojam Fiume, razglednice s prizorima dijelova grada kao što su Fiumara, Riva, Korzo, Jadranski trg, Sušak i Trsat, zatim Gradske vedute, Panorame, Znamenite građevine, Hoteli i Gradski park.

U sklopu izložbe će biti organizirana i radionica ‘Pošalji mi kartolinu’ za djecu od 5 do 15 godina starosti. Mali polaznici će osmisliti i izraditi svoju razglednicu kako bi razvijali kreativne i likovne vještine, a potom poslati i virtualnu e-razglednicu pa usporediti tradicionalni i suvremeni pristup slanju.

Izložba ‘Pozdrav iz Rijeke’ se otvara u četvrtak, 18. listopada u 19 sati, a posjetitelji ju mogu razgledati do 14. prosinca 2018.