Ponovno suđenje Led Zeppelinu zbog optužbi za mogući plagijat

led zeppelin
Wikimedia Commons / Heinrich Klaffs
Američki prizivni sud naredio je novo suđenje glazbenoj skupini Led Zeppelin u povodu optužbi u kojima se navodi da je ona kopirala instrumental iz 1960-ih godina za svoj planetarno popularni hit iz 1971., “Stairway to Heaven”

U odluci 3:0 deveti okružni prizivni sud u San Franciscu odbacio je presudu iz lipnja 2016. u korist svjetski poznate skupine.

Porota saveznog suda u Los Angelesu prije dvije godine presudila je u njihovu korist, odnosno prema njihovoj presudi Led Zeppelin nije kopirao popularni instrumental iz pjesme “Taurus” skupine Spirit.

Međutim trojica sudaca povjerenstva toga suda jednoglasno tvrde da je sudac nižeg suda tada iznio pogrešnu presudu pod utjecajem porote i ovaj slučaj je zato ponovno otvoren.

Tužbu je 2015. godine podnio Michael Skidmore, zastupnik pokojnoga gitarista grupe Spirit Randyja Wolfea optužujući Roberta Planta (70) i Jimmyja Pagea (74) za krađu. On je rekao da je Page možda napisao “Stairway” nakon slušanja “Taurusa” dok su Led Zeppelin i Spirit bili zajedno na turneji.

“Ne osporavamo da je Led Zeppelin jedan od najvećih bendova u povijesti, ali njihovo plagiranje neizbrisiva je mrlja na njihovoj ostavštini”, napisao je u mailu Skidmoreov odvjetnik Francis Malofiy.

“Led Zeppelin očito je kopirao ‘Taurusa’ Randyja Californije, glazbenika kojeg je dobro poznavao”, dodao je.

Porota je tada donijela presudu nakon petodnevnog suđenja na kojem su svjedočili Page i Plant koji su pisali tekst sporne pjesme, rekavši da je njihova kreacija original.

Randy Wolfe utopio se 1997., u svojoj 45. godini, spašavajući sina kojeg je iznenada zahvatila jaka struja uz obalu Havaja.

“Stairway to Heaven” pjesma je s četvrtog, nenaslovljenog albuma Led Zeppelina koji se često naziva “Led Zeppelin IV”.

(Hina)