Noć knjige: o budućnosti knjiga i čitanja u 300 gradova

noć knjige, knjige, čitanje
Noć knjige / Press
Kako nove tehnologije utječu na knjigu i interes za čitanje? O budućnosti knjige raspravljat će se diljem Hrvatske 23. travnja

Uskoro nas očekuje još jedna Noć knjige, sedmo izdanje popularne manifestacije posvećene poticanju čitanja i pitanju važnosti knjige u suvremenom društvu.

Noć knjige održat će se u ponedjeljak, 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava koji se obilježava na isti dan, kao i Dana hrvatske knjige kojeg obilježavamo dan ranije, 22. travnja. Ove godine, manifestacija će imati futurističko ruho, inspirirano znanošću, inovacijama i novim tehnologijama.

“Nedavno je u Zemljinu orbitu lansirana raketa Falcon Heavy, s dva putnika: automobilom Tesla Roadster i njegovim ‘vozačem’ (lutkom astronauta), koji je nazvan simboličnim imenom ‘Starman’ prema čuvenoj pjesmi Davida Bowieja. Na putu do Marsa društvo mu pravi primjerak kultne knjige ‘Vodič kroz galaksiju za autostopere’ Douglasa Adamsa, objavljene 1979. godine. U godini smo u kojoj brojimo i 50. obljetnicu svemirskog programa Apollo 8, koji je prvi poslao ljude u orbitu oko Mjeseca, te pedeset godina od dvaju značajnih znanstveno-fantastičnih filmskih uradaka, ‘Planet majmuna’ i ‘2001.: Odiseja u svemiru’. Omot Vodiča kroz galaksiju za autostopere Douglasa Adamsa, objavljene u futurističkom formatu, krasio je utješni natpis ‘Bez panike!’ Poruka je to i ovogodišnje Noći knjige”, najavili su organizatori.

Noć knjige / Press

Nema panike za budućnost knjige, ali možemo se zapitati kako će ona izgledati i što će nam sve donijeti daljnji tehnološki razvoj. Središnje pitanje ovogodišnje Noći knjige stoga će biti utjecaj tehnologije na naše živote: istražit ćemo kako u eri društvenih mreža pričamo priče te kako tehnološke inovacije utječu na opći interes za književnost i čitanje.

Preko 300 gradova i mjesta u Hrvatskoj 23. travnja ugostit će brojne atraktivne programe namijenjene ljubiteljima knjige svih generacija. Popis sudionika, programa i lokacija možete pronaći ovdje.