Koji su najposjećeniji muzeji u Hrvatskoj?

Pixabay
Posjetitelje najviše zanimaju muzeji smješteni u kulturno-povijesnim objektima

Posjećenost muzeja nije nužno glavni pokazatelj uspjeha njihovog rada, ali brojke su najčešće onaj faktor koji privlači pažnju šire javnosti. Tportal je istražio kako po tom pitanju kotiraju muzeji diljem Hrvatske: koliko su posjeta zabilježili, kako u tom okviru stoje u odnosu na prethodne godine djelatnosti, a raspitali su se i o tipu posjetitelja.

Najposjećeniji muzeji u Hrvatskoj u 2017. godini bili su Arheološki muzej Istre u Puli, Galerija Klovićevi dvori u Zagrebu, Muzej grada Splita, Dubrovački muzeji i Prirodoslovni muzej Rijeka.

Hrvatski muzeji u pravilu ne bilježe posjete na temelju jedinstvenog modela, što znači da se zabilježena razina posjećenosti odnosi na sva muzejska događanja, a ne samo na vodeće izložbe. Tako je, primjerice, Galerija Klovićevi dvori bilježila 355.767 posjetitelja u 2017. godini, pri čemu je po 100.000 gostiju otpalo na popratna događanja kao što su Advent i Festival svjetla. Od 16 izložbi koje je galerija organizirala prošle godine, brojke pokazuju da su najatraktivnije bile retrospektiva Vaska Lipovca te ‘Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900.’

Najviše zanimanja izazivaju muzeji vezani uz kulturno-povijesni objekt

Ispostavilo se da posjetitelje najviše zanimaju muzeji vezani uz neki kulturno-povijesni objekt, ili oni smješteni u zgradama sa statusom kulturnog dobra. Arheološki muzej Istre u svom sastavu ima i pulski Amfiteatar, na kojeg je u 2017. otpalo više od 430.000 posjetitelja od ukupnih 486.966.

Isti princip odnosi se i na Muzej grada Splita, koji u sastavu ima Podrume Dioklecijanove palače: u 2014. godini, podrume je posjetilo 80% posjetitelja od ukupno zabilježenog broja.

Dubrovački muzeji uključuju četiri specijalizirana muzeja: Kulturno-povijesni, Arheološki, Etnografski i Pomorski muzej. Prema podacima Muzejsko-dokumentacijskog centra, bili su najposjećeniji u Hrvatskoj između 2007. i 2014. godine. Prošle su godine zabilježili oko 235.000 gostiju, što im je osiguralo četvrto mjesto na ljestvici najposjećenijih muzeja u Hrvatskoj.

Prirodoslovni muzej u Rijeci bilježio je posjetitelje na tri mjesta: u samom muzeju, u Stalnom postavu u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi te na prošlogodišnjoj izložbi Divovi Patagonije.