Najbolja arhitektonska ostvarenja u Hrvatskoj: objavljeni finalisti za godišnje nagrade

MMSU Rijeka / Foto: Damir Žižić
U konkurenciji za godišnje nagrade za najbolja dostignuća u arhitekturi i urbanizmu našli su se projekti iz svih dijelova Hrvatske

Hrvatska komora arhitekata (HKA) nedavno je objavila popis projekata nominiranih za godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata, piše tportal. Nagrade se dodjeljuju u tri kategorije, i to onim projektima koji čine istaknuti profesionalni doprinos poljima arhitekture, urbanizma i konceptualnog promišljanja.

Ove su se godine u konkurenciji za nagradu Medalja za arhitekturu našla četiri finalista: Stambeni sklop Jordanovac, Osnovna škola Žnjan – Pazdigrad, Stadion Luke Šokčevića Šaljapina u Gunji i Issa Magaron na Visu.

U finalu za nagradu Medalja za urbanizam našli su se zbornik radova ‘Urbano-ruralne veze’ te projekt ‘Revitalizacija prostora uz rijeku Savu u Zagrebu’.

Za Medalju za konceptualni pothvat konkuriraju Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te Stambeni sklop Jordanovac, koji se ove godine našao u finalu dviju kategorija.

Nominirani projekti su tipološki raznovrsni; riječ je o zgradama čije namjene uključuju sport, kulturu i stanovanje. Usto, za nagrade HKA konkuriraju projekti iz raznih dijelova Hrvatske – Zagreba, Rijeke, Splita, Gunje i otoka Visa.

Finaliste je odabrao ocjenjivački sud u sljedećem sastavu: Tomislav Ćurković, dipl. ing. arh., redoviti prof. Ante Kuzmanić, dipl. ing. arh., akademik Mladen Obad Šćitaroci, dipl. ing. arh. i prof. dr. sc. Karin Šerman, dipl. ing. arh. Na čelu Ocjenjivačkog suda je akademik Nikola Bašić, dipl. ing. arh.

Iz HKA su istaknuli da su glavi ciljevi dodjele godišnjih nagrada podizanje ugleda struke u široj javnosti i promicanje arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva te konceptualnih promišljanja.