Koji muzeji u Zagrebu najviše zanimaju turiste?

muzeji u zagrebu
Wikimedia Commons / Modzzak
Mnogi turisti koji posjećuju Zagreb u ljetnim mjesecima često u itinerar uvrste i posjet nekoj aktualnoj izložbi. Evo koji muzeji u gradu bilježe najviše stranih posjetitelja

Zagreb svake godine bilježi sve veći broj posjetitelja u ljetnim mjesecima. Prema podacima Turističke zajednice Grada Zagreba, u srpnju ove godine zabilježen je porast dolazaka od 9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kao i rast broja noćenja od 12 posto.

U okviru cjelokupne turističke ponude, goste često zanimaju i kulturna događanja u Zagrebu. Tportal je istražio je li porast broja turista u glavnom gradu doveo i do povećanog interesa za posjet muzejima.

Jedini privatni muzej na popisu, Muzej prekinutih veza, ujedno je i najpopularniji među stranim gostima. Prošle godine zabilježili su oko 107 tisuća posjetitelja, a čak 93,83 posto bili su stranci.

muzej prekinutih veza, museum of broken relationships
Wikimedia Commons / Kiril Simeonovski

U Muzeju za umjetnost i obrt postavljena je velika izložba ‘Šezdesete u Hrvatskoj’ koja je od otvorenja krajem travnja privukla već 22.000 posjetitelja. Oko 20 posto tog broja činili su strani turisti, i to najčešće oni koji dolaze iz Francuske, Španjolske, Italije, Njemačke, Engleske i SAD-a. U ljetnim mjesecima MUO bilježi i porast broja posjetitelja iz Koreje, Indije, Kine i Japana, a imaju i stalan broj posjetitelja iz zemalja regije. Izložbu je promovirala i TZ Grada Zagreba u sklopu svoje ljetne kampanje Zagreb Summer Tour.

U istoj kampanji našla se i izložba ‘Katarina Velika, carica svih Rusa’ postavljena u Galeriji Klovićevi dvori. Izložba je bila osmišljena u suradnji s poznatim ruskim Ermitažem i otvorena od 12. travnja do 29. srpnja, a nudila je pregled vladavine legendarne carice koja je i osnovala Ermitaž. Iako Klovićevi dvori ne vode detaljnu evidenciju posjetitelja iz drugih zemalja, iz galerije kažu da je izložba privukla najviše posjetitelja iz zemalja regije, a u lipnju i srpnju i turiste iz udaljenijih zemalja poput Kanade i SAD-a.

klovićevi dvori, muzeji u zagrebu
Galerija Klovićevi dvori Facebook

Kao i Muzej prekinutih veza, i Hrvatski muzej naivne umjetnosti više posjećuju stranci. U prvoj polovini 2018. godine imali su oko 11 tisuća posjetitelja, pri čemu je nešto više od 9 tisuća pristiglo iz inozemstva.

Strani gosti čine većinu publike i u slučaju Tehničkog muzeja Nikola Tesla koji bilježi snažni rast broja stranih posjetitelja već tri godine zaredom. Prošle godine imali su ukupno 170 tisuća posjetitelja, a oko 16 tisuća bili su stranci. Interes pripisuju velikom broju događanja koje Muzej organizira za različite interesne skupine, kao i preimenovanju u Tehnički muzej Nikola Tesla. U prvih šest mjeseci ove godine imali su 70 tisuća posjetitelja, a udio stranaca u ukupnoj publici i dalje se kreće od 10 do 15 posto.

Izvor: tportal