Muzej vučedolske kulture u 3 godine obišlo 200.000 posjetitelja

vucedol, vucedolska kultura, muzej
YouTube screenshot
Muzej vučedolske kulture je na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma dobio nagradu Inovacija godine

Muzej vučedolske kulture je u protekle 3,5 godine obišlo 200 tisuća posjetitelja, čime je ova kulturna institucija značajno pridonijela ukupnom turističkom razvoju grada Vukovara.

Hrvatska turistička zajednica nagradila je Muzej vučedolske kulture na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma, održanim krajem listopada na Hvaru, nagradom Inovacija godine u turizmu. Priznanje je dodijeljeno za edukativno-pedagoški projekt “Dolkine priče” i “Mali arheolog”, koje najmlađima putem slikovnice i vodiča približavaju prapovijesnu Vučedolsku kulturu i stalni postav Muzeja vučedolske kulture.

“Dobro je primati nagrade, napose od struke, priznanje govori da ste dobri, kvalitetni, konkurentni (…), govori da se u muzeju dobro radi, da je prisutna mlada ekipa na čelu s ravnateljicom koja očito ima moderan pristup i u stanju je osvajati ovakve nagrade”, rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Naglasio je da je nagrada značajna i u marketinškom smislu jer sam Muzej vučedolske kulture i grad Vukovar drži u fokusu interesa javnosti.

Posebno je istaknuo da je nagrađen inventivno osmišljen uradak koji muzej približava najmlađim posjetiteljima te, u pedagoškom smislu, budi u djeci interes za arheologiju, ali i razvija kulturu posjete muzejima.

“Ponosni smo na nagradu i zahvalni Turističkoj zajednici grada Vukovara koja nas je za nagradu predložila, ali i stručnom žiriju koji nas je prepoznao kao muzej koji je inovativan sam po sebi, koji je u manje od tri i pol godine postojanja primio više od 200.000 posjetitelja, a ovi kroz naš stalni postav doživjeli na Vučedolu prapovijest”, rekla je ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec. Dodala je da je doživljaj posjetitelja upotpunjen i multimedijalnim i audio vodičima te, naposljetku, i najnovijim edukativnim aktivnostima za najmlađe – Dječjim vodičem “Dolkine priče” i Arheološkim dnevnikom “Mali arheolog”, projektima nagrađenim i od Hrvatskog muzejskog društva.

Naglasila je da je nagrada priznanje djelatnicima, ali i svima onima koji prate ili će u budućnosti pratiti aktivnosti muzeja te podsjetila na realizaciju projekta Arheološkog parka Vučedol kojemu je nositelj Muzej vučedolske kulture, a partneri Ministarstvo kulture, grad Vukovar, Turistička zajednica Vukovara i Luka Vukovar.

Riječ je o najvećem Vladinu projektu u kulturi, vrijednom gotovo 100 milijuna kuna, koji bi trebao biti završen do lipnja 2022. godine, a Arheološki park bi uz rekonstruirano vučedolsko naselje i rekonstruiranu ljevaonicu bakra trebao sadržavati i istraživački centar, farmu, planetarij, poučnu stazu kao i restoran.

Muzej vučedolske kulture otvoren je u lipnju 2015. godine, a realiziran u sklopu projekta „Vukovar-Vučedol-Ilok“ Vlade RH, Ministarstva kulture i Razvojne banke Vijeća Europe.