Muzej Sinjske alke osvojio nagradu za kulturnu baštinu Europa Nostra

sinjska alka, europa nostra, eu
Wikimedia Commons / PJL
Hrvatski muzej jedan je od 29 nagrađenih projekata iz 17 europskih zemalja

Muzej Sinjske alke dobio je prestižnu godišnju nagradu Europa Nostra koju Europska komisija dodjeljuje za kulturnu baštinu. Poznati viteški turnir na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine nalazi se od 2010. godine, a muzej posvećen Sinjskoj alki otvoren je 2015. u povodu 300. obljetnice ove tradicionalne manifestacije.

Sinjska alka svake godine okuplja cijelu lokalnu zajednicu koja sudjeluje u raznim aspektima pripreme manifestacije. Muzej predstavlja cjelovitu priču o turniru, njegovim elementima, pravilima i povijesti. Postav je interaktivan i ima multimedijski karakter pa se posjetitelji mogu pobliže upoznati s opremom i oružjem koje se koristi u Alki. Bogata digitalna arhiva sadrži brojne snimke natjecanja i povorke iz proteklih godina.

Ocjenjivački sud Europske komisije naglasio je da projekt “proširuje jednodnevni događaj u održivi model podizanja svijesti i obrazovanja za cijelu godinu, što je značajno za lokalnu zajednicu, ekskluzivne nositelje ove tradicije”. Istaknuli su i edukativni aspekt Muzeja koji predstavlja vrijednu metodu za prenošenje tradicije novim generacijama. “Muzej je postao žarište aktivnosti i ima za cilj zadržati nematerijalnu tradiciju živom kroz specifične obrazovne programe, unaprijeđene složenom izložbom muzeja”, naglasio je stručni žiri.

Ove je godine na natječaj pristiglo više od 160 prijava iz 31 europske države. Ocjenjivački sud izabrao je i nagradio 29 projekata iz 17 zemalja.

tportal