Muzej Ermitaž dolazi u Zagreb: Izložba o Katarini Velikoj u Galeriji Klovićevi dvori

Galerija Klovićevi dvori / gkd.hr
Na zagrebački Gornji grad stiže preko 1000 djela iz Muzeja Ermitaž

Samo desetak dana dijeli nas od otvorenja jedne od najatraktivnijih izložbi najavljenih za ovu godinu. Povodom obilježavanja 50. godišnjice prijateljstva gradova St. Peterburga i Zagreba, Galerija Klovićevi dvori priprema spektakularni projekt: Katarina Velika, carica svih Rusa, čije je otvorenje zakazano za 12. travnja.

Na zagrebački Gornji grad stiže kolekcija izabranih djela iz jedne od najvećih svjetskih izložbenih institucija, Muzeja Ermitaž u St. Peterburgu. Koncept izložbe načinjen je posebno za izlaganje u prostorima Klovićevih dvora, u suradnji sa stručnjacima iz Ermitaža.

Bit će to izložba o vladavini jedne od najmoćnijih žena u povijesti, carici Katarini II. (1729.-1796.), koja će dati presjek kroz to jedinstveno razdoblje ruske povijesti prikazujući caričine osobne predmete i umjetnička djela koje je prikupljala kao strastvena kolekcionarka i na taj način utemeljila jednu od najvećih i najvažnijih zbirki svijeta, najavila je Galerija Klovićevi dvori.

Izložba će uvodno predstaviti Muzej Ermitaž i St. Peterburg u vrijeme caričine vladavine, a potom kroz nekoliko zanimljivih tema ispričati priču o Katarini. Publika će na dvije etaže Galerije Klovićevi dvori, na kojima će biti izloženo više od 1000 predmeta, moći saznati zanimljivosti o Katarininom životu te dolasku u Rusiju i na prijestolje, o njenim precima, carskoj obitelji i dvoru, njezinoj velikoj ulozi u obrazovanju i prosvjetiteljstvu, vanjskoj politici i ratovima koje je vodila.

Osim veličanstvenim carskim portretima i djelima slikarstva europskih škola, izložba će obilovati skulpturom, grafikama, odjevnim predmetima carice i ostalih pripadnika dvora, predmetima umjetničkoga obrta, medaljama, oružjem, namještajem i dragocjenostima.

Izložba će za posjetitelje biti otvorena do 29. srpnja 2018. godine.