Magelli i Frljić spremaju predstavu na pet jezika u riječkom HNK

hnk-zajc.hr
Predstava ‘Gorski divovi’ nastala je u suradnji s pet europskih manjinskih kazališta

U sklopu zajedničkog projekta ‘ReDiscovering Europe’, Oliver Frljić i Paolo Magelli pripremaju predstavu ‘Gorski divovi’ (I giganti della montagna) čija je premijera zakazana za 2. ožujka u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

‘Gorske divove’ režira Magelli prema tekstu Luigija Pirandellija, a u predstavi sudjeluju glumci iz pet europskih manjinskih kazališta: riječkog HNK, Njemačkog kazališta iz Temišvara, Slovenskog stalnog gledališča iz Trsta, Nacionalnog institucionalnog albanskog kazališta iz Skopja i Mađarskog kazališta iz Subotice.

Predstava će se izvoditi na pet jezika: talijanskom, njemačkom, slovenskom, albanskom i mađarskom, uz titlove na hrvatskom i talijanskom jeziku. Glazbu potpisuju Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle iz Let 3.

Nakon riječke premijere u ožujku, ‘Gorski divovi’ odlaze na europsku turneju u Trst, Skopje, Suboticu i Temišvar.

Riječ je o prvom projektu izravne suradnje EPK 2020 i HNK Ivana pl. Zajca te prvom projektu riječkog HNK sufinanciranog sredstvima Europske unije Kreativna Europa (Creative Europe). Projekt nastao u suradnji s pet manjinskih teatara bavi se različitošću, a razvio se iz želje za suradnjom kazališta manjina putem, u prvom redu, multijezičnog iskustva.

U sklopu projekta ‘ReDiscovering Europe’, glumci koji sudjeluju u predstavi 4. ožujka održat će program ‘Performativna kuhinja’ ispred konobe Fiume na riječkoj gradskoj tržnici, gdje će kuhati svoje nacionalne specijalitete za publiku. Kuhanje se čini kao savršen prostor interkulturalnog dijaloga – jedna vrsta suplementa multijezičnooj i transnacionalnoj predstavi „Gorski divovi“, u kojem se afirmira uvažavanje i prožimanje različitosti, piše HNK.

tportal / HNK Ivana pl. Zajca