Likovni vremeplov: 120 umjetnika za 120 godina Umjetničkog paviljona u Zagrebu

Goran Vranić / Press
Na izložbi je predstavljeno 120 reprezentativnih djela jednakog broja umjetnika koji su obilježili povijest Paviljona

Umjetnički paviljon u Zagrebu, jedna od vodećih izložbenih institucija u Hrvatskoj, ove godine slavi 120. obljetnicu otvorenja. Povodom proslave ove značajne godišnjice, u Paviljonu je postavljena izložba Likovni vremeplov kroz 120 godina Umjetničkog paviljona čiji je autor akademik Tonko Maroević.

Od 1898. godine, kad je u Paviljonu otvorena izložba Hrvatskog salona na inicijativu grupe hrvatskih umjetnika predvođenih Bukovcem i Frangešom Mihanovićem, u ovom galerijskom prostoru održano je preko 800 izložbi. Likovni vremeplov svojevrsna je posveta dugoj neprekinutoj djelatnosti Paviljona i doajenima hrvatske umjetnosti: za izložbu je odabrano 120 reprezentativnih djela jednakog broja umjetnika koji su u proteklih 120 godina izlagali u Paviljonu.

Goran Vranić / Press

“Naime, kroz stoljeće i dva desetljeća u Umjetničkom paviljonu su „prodefilirali“ gotovo svi protagonisti i istaknuti pojedinci domaćega slikarskog i kiparskog stvaralaštva. Izlagati samostalno u Umjetničkom paviljonu, bilo vlastitom inicijativom, bilo poticajima povjesničara umjetnosti, postalo je uz rijetke iznimke-mjerilom dosegnute vrijednosti, kriterijem povijesne verifikacije, znakom gotovo definitivne afirmacije. Dakako, i grupni istupi ili prikazi stilskih opredjeljenja pridonijeli su renomeu institucije, jer su i kroz kolektivne izložbe također prezentirani mnogi prvorazredni umjetnici, no serija individualnih prinosa i uloga u prostor Paviljona posebno je impresivna i doista znakovita, svečanom povodu odgovarajuća.

Učinilo nam se stoga najprimjerenijim za 120. godišnjicu načiniti izbor od 120 djela, istoga broja umjetnika, onih koji su kroz Umjetnički paviljon potvrdili svoju stvaralačku zrelost i dali osobni pečat. Svaki je autor predstavljen samo s po jednim, ali reprezentativnim, radom, pa će tako po vrhuncima biti na okupu gotovo svi slojevi, sve faze, sve morfološke oscilacije i sve tehnike, tendencije i discipline što su kroz stoljeće i dva desetljeća obilježile hrvatsku umjetnost. Doista, od Bukovca i Medovića, preko Račića i Kraljevića, Babića i Meštrovića, Vidovića i Joba, pa do Šuteja i Murtića, Naste Rojc i Nives Kavurić-Kurtović, te niza mlađih i suvremenih, živućih umjetnika, metodom pars pro toto, doći ćemo do objektivnije, mozaikalne i kumulativne slike”, stoji u tekstu Tonka Maroevića u katalogu izložbe.

Goran Vranić / Press

Izložbu je moguće razgledati do 4. ožujka 2018. godine, od utorka do nedjelje od 11 do 20 sati te petkom od 11 do 21 sat. Besplatno stručno vodstvo za građanstvo dostupno je svakim danom od utorka do petka u 17 sati.

Umjetnički paviljon