16. Liburnia Film Festival: ‘Meso’ najbolji film, nagrada publike za ‘Pusti Dobre, pusti’

liburnia film festival, slučajne projekcije
Liburnia Film Festival Facebook
Peteročlani međunarodni žiri 16. Liburnia Film Festivala, održanog od 20. do 24. kolovoza, proglasio je ovogodišnje pobjednike

Nagrada za najbolji film 16. LFF-a pripala je filmu ‘Meso’ redatelja Elvisa Lenića, za kojeg je žiri utvrdio da pokazuje da i film koji govori o sitnim stvarima može biti velik. ‘Mesu’ su dodijeljene još dvije nagrade, i to za najbolji regionalni film te za dizajn zvuka kojeg potpisuje Martin Semenčić.

Publika je ocjenom 4,573 nagradila ‘Pusti Dobre, pusti’ redateljice Vlatke Vorkapić.

Josip Lukić primio je posebno priznanje žirija 16. LFF-a za film ‘Majči’ zbog načina na koji je osobnu slobodu učinio javnom. “U pitanju je film koji razotkriva ne samo autora, već i njegovu protagonisticu putem njihovih obiteljskih povijesti i trauma. No razotkrivanje u pitanju nije ono srama, već emancipacije i borbe za pravo na vlastitu, osobnu slobodu”, utvrdio je žiri.

Dokumentarac ‘Patrola Uran’ osvojio je dvije stručne nagrade. U kategoriji najbolje režije, nagrada je dodijeljena Lovri Mrđenu koji, po mišljenju žirija, vješto i odgovorno gradi međuljudske odnose i njihovu dinamiku na ekranu. “Vještina u građenju priče i nalaženju smisla u detaljima dječje svakodnevice okosnica je kvalitete filma”, ocijenili su. Montažerki istog filma, Heleni Kanini Kiiru, žiri je odlučio dodijeliti nagradu za najbolju montažu zbog “ostvarene koherencije narativa, kvalitetnog ritma, te suptilne montažne postupke u službi priče”.

Nagradu za najbolju fotografiju osvojio je Joško Morović za rad na filmu ‘Bebé na Volé’ koji, rekao je žiri, pokazuje širinu vizualnih postupaka, te time daje uvid u kompleksan i slojevit život protagonista, kako u totalu, tako i u krupnom planu.

Svim laureatima pripala je statua kastavskog umjetnika Saše Jantoleka, a dobitnici nagrada za najbolji film po izboru publike i žirija dobivaju i novčanu nagradu od 1.000 USD i izradu DCP-a koju osigurava Restart. Autor najboljeg regionalnog filma osvaja 50% popusta na radionicu BDC Discoveries koju osigurava Balkan Documentary Center. Najbolji redatelj dobiva direktan ulaz na radionicu Ex Oriente Film koju osigurava Institut dokumentarnog filma – IDF iz Praga.

Publika će najbolje filmove ovogodišnjeg LFF-a moći pogledati u sklopu turneje LFF-ovih laureata ‘Liburnia uplovljava’, čija je prva projekcija zakazana već za petak, 31. kolovoza, u Ičićima gdje je najstariji dokumentarni filmski festival u Hrvatskoj doživio svojih prvih 13 izdanja.