Hrvatski muzej naivne umjetnosti dobiva novo sjedište u Zagrebu?

Licencirane fotografije / N.N.
Predstavljen je projekt nove zgrade Muzeja naive, smještene na Vranyczanyjevu poljanu

Bivši ravnatelj Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti u Zagrebu Vladimir Crnković i arhitekt Mario Pehnec predstavili su svoj prijedlog za novu muzejsku zgradu, javlja Jutarnji.

HMNU se trenutno nalazi u Ćirilometodskoj ulici na Gornjem gradu, u prostoru kojeg Crnković i Pehnec smatraju neadekvatnim za dolično predstavljanje značajnih djela hrvatske naivne umjetnosti.
Dok je na trenutnoj lokaciji HMNU-a izloženo oko osamdeset djela, smatra se da bi optimalna količina radova izloženih u stalnom postavu trebala brojati oko 220 djela. Nova zgrada pružila bi adekvatne uvjete za prezentaciju naivaca široj javnosti, a Crnković i Pehnec za lokaciju predlažu Vranyczanyjevu poljanu.

Licencirane fotografije

Crnković, koji je djelovao kao ravnatelj HMNU-a od 2003. do 2014. godine, još je 2006. osmislio projekt ostakljene zgrade s više izložbenih dvorana, koja bi se djelomično prostirala i pod zemljom te oslanjala na južni bedem Gradeca. Mario Pehnec na temelju izvorne ideje razradio je novo rješenje koje bi u povijesno tkivo Gornjeg grada utkalo atraktivni suvremeni arhitektonski kompleks.

U muzejskom fundusu nalaze se antologijska djela hrvatskih umjetnika kao što su Ivan Generalić, Rabuzin, Skurjeni, Feješ i Smajić. Nova zgrada omogućila bi izlaganje većeg broja radova, ali i predstavljanje djela Krste Hegedušića iz zemljaškog razdoblja, uz djela drugih članova Udruženja umjetnika Zemlja koje se smatra okidačem nastanka Hlebinske škole.

HMNU u Zagrebu osnovan je 1952. godine i danas je poznat kao jedan od najposjećenijih muzeja u Hrvatskoj.