Glumačka ikona Geraldine Chaplin dolazi na Zagreb Film Festival

geraldine chaplin, chaplin
Wikimedia Commons / Ruben Ortega
Ikona španjolskog, američkog i francuskog filma, glumica koja se proslavila ulogama u filmovima Davida Leana, Carlosa Saure i Roberta Altmana, kći slavnog Charlieja Chaplina, Geraldine Chaplin početkom studenog stiže u Zagreb kao posebna gošća 16. Zagreb Film Festivala

Pripadnica slavne multinacionalne glumačke dinastije Chaplin, prva od osmero djece Charlieja Chaplina i Oone O’Neil te unuka nobelovca Eugenea O’Neila, školovala se za balerinu te se nakon kratkotrajne karijere profesionalne plesačice u Parizu okrenula glumi.

Prvu filmsku ulogu ostvarila je kao djevojčica u ‘Svjetlima pozornice’ Charlieja Chaplina (1952.), ali otkrio ju je David Lean namijenivši joj ulogu odane supruge Tonye u ‘Doktoru Živagu’ (1965.) koja joj je donijela nominaciju za nagradu Zlatni globus za najbolju mladu nadu.

Nakon uloge u psihološkom trileru ‘Peppermint frappé’ (1967.) velikog Carlosa Saure, s njim uspostavlja dugotrajnu suradnju te nastupa u filmovima koji se smatraju vrhuncima španjolske kinematografije. Godine 2006. Španjolska akademija filmskih umjetnosti i znanosti nagradila ju je Zlatnom medaljom za doprinos španjolskoj kinematografiji.

Među najvažnija glumačka ostvarenja ubrajaju se film mozaične strukture ‘Nashville’ (1975.) Roberta Altmana u kojem glumi nepodnošljivu reporterku BBC-ja, za koji je također bila nominirana za Zlatni globus za sporednu ulogu, romantična drama ‘Doba nevinosti’ Martina Scorsesea (1993.), ‘Pričaj s njom’ (2002.) Pedra Almodovara i horor drama ‘Sirotište’ (2007.) u režiji J. A. Bayone.

U brojnim intervjuima koje je dala povodom snimanja biografije Chaplin (1992.) s Robertom Downeyjem, u kojoj je tumačila lik svoje bake Hannah, Geraldine je otkrila da je Charlie Chaplin u ulozi oca bio strog i da u svakodnevnom životu nije bio nimalo sklon humoru, ali da je kao kritičar pratio i podržavao njezin rad.

anchor and hope, oona chaplin
Press

Na svečanom zatvaranju Zagreb Film Festivala Geraldinu Chaplin gledat ćemo u gorko-slatkoj romantičnoj komediji o ljubavi, prijateljstvu i majčinstvu ‘Sidro i nada’ (2017.) u režiji Carlosa Marquesa-Marceta. Glavnu ulogu Eve, djevojke koja se zajedno s partnericom i njihovim najboljim prijateljem sprema za čari roditeljstva, tumači Oona Chaplin, Geraldinina kći iz braka s čileanskim filmašem Patriciom Castillom, koju ljubitelji ‘Igre prijestolja’ znaju kao Talisu Maegyr.

Ove jeseni, Geraldine Chaplin je provela nekoliko tjedana u Hrvatskoj na setu filma ‘Bosonogi car’, satire o Europi čija se radnja odvija na Brijunima. Režiju filma nastalog u belgijsko-nizozemsko-bugarsko-hrvatskoj koprodukciji potpisuju Peter Brosens i Jessica Woodworth, koje pamtimo po filmovima Khadak, Altiplano i Kralj Belgijanaca, prikazanim na prethodnim izdanjima ZFF-a. Hrvatski koproducenti su Lana Matić i Boris T. Matić iz producentske kuće Propeler film.